Αποδράσεις

Τραστέβερε: Μια από τις πιο συναρπαστικές γειτονιές της Ρώμης

Το όνομά της σημαίνει «απέναντι από τον Τίβερη»!
Ακούστε το άρθρο

Είναι γνωστή ως μια από τις πιο αυθεντικές γειτονιές της Αιώνιας Πόλης, αλλά και ως ένα μέρος όπου μπορείτε να ζήσετε την «πραγματική Ρώμη».

Αφού στριμωχτήκατε ανάμεσα στο πλήθος για να μπορέσετε να πετάξετε ένα νομίσματα στη Φοντάνα ντι Τρέβι και καθώς ήδη θαυμάσατε το Κολοσσαίο, επανέρχεστε στη λίστα σας για να δείτε ποια θα είναι η επόμενη στάση σας στην Αιώνια Πόλη. Η δική μας πρόταση είναι να κάνετε μια βόλτα στο Trastever, μια γοητευτική μεσαιωνική γειτονιά με έντονο χαρακτήρα και μποέμικη διάθεση.

Το όνομά της σημαίνει «απέναντι από τον Τίβερη» (tras Tevere), καθώς για φτάσεις στα φιλόξενα σοκάκια της διασχίζεις τον ποταμό Τίβερη. Πρόκειται για μια πρώην εργατική συνοικία με λιθόστρωτα σοκάκια και boho διάθεση, που πλέον αποτελεί μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές της Ρώμης.

Εδώ δεν θα συναντήσετε πολλά αυτοκίνητα, αλλά τα βράδια του Σαββάτου, όπως και τα πρωινά της Κυριακής, θα επιβραδύνετε τον βηματισμό σας εξαιτίας της πολυκοσμίας που συρρέει για τη βόλτα του και καταλήγει σε ένα από τα δεκάδες εστιατόρια, καφέ ή μπαρ, ή απλά παραμένει στους δρόμους με ένα ποτό ή ένα τσιγάρο στο χέρι. Ειδικά το καλοκαίρι η περιοχή είναι γεμάτη από υπαίθρια εστιατόρια, πάγκους που πωλούν κοσμήματα και καλλιτέχνες του δρόμου.

Το Τραστέβερε είναι προσβάσιμο με τα πόδια από το κέντρο της Ρώμης. Μπορείτε να διασχίστε τον ποταμό Τίβερη μέσω της πέτρινης πεζογέφυρας, Ponte Sisto.

Θα συναντήσετε τη Via del Moro όπου στεγάζει πολλά καταστήματα και καφετέριες, εμείς όμως σας προτείνουμε να χαθείτε στα ήσυχα πλακόστρωτα δρομάκια με τα ερειπωμένα κτίρια και τις προσόψεις τους με τα ξεθωριασμένα χρώματα, ενώ τα γκράφιτι καλύπτουν τα παντζούρια των κλειστών μπαρ. Κατευθυνθείτε προς την Piazza di Santa Maria, την καρδιά αυτής της δαιδαλώδους συνοικίας.

Μπορείτε να καθίστε στα σκαλιά του σιντριβανιού, ένα εξαιρετικό σημείο για να απολαύσετε ενδεχομένως ένα παγωτό, ή απλά για να χαζέψετε την περαντζάδα.

Στην πλατεία κυριαρχεί η Basilica di Santa Maria του 12ου αιώνα. Κάντε μια επίσκεψη στο αμυδρά φωτισμένο εσωτερικό της για να δείτε τα αστραφτερά ψηφιδωτά του Πιέτρο Καβαλίνι. Διασχίστε την πολυσύχναστη Viale Trastevere και κατεβείτε τους ήσυχους δρόμους προς την Piazza di Santa Cecilia. Κάντε μια βόλτα στην Porta Settimiana στη Via della Lungara και θα δείτε τη Villa Farnesina στα δεξιά σας. Αυτή η πολυτελής αναγεννησιακή βίλα φιλοξενεί πολλές απίστευτες τοιχογραφίες από καλλιτέχνες όπως ο Raphael. Διασχίστε το δρόμο προς την Galleria Corsini, ένα μπαρόκ παλάτι με μια εντυπωσιακή συλλογή έργων περίφημων καλλιτεχνών, όπως ο Τιτσιάνο και ο Καραβάτζιο. Πίσω από το παλάτι βρίσκεται το Orto Botanico του Πανεπιστημίου της Ρώμης, μια όαση βοτανικού κήπου με περισσότερα από 7000 είδη φυτών -ή αλλιώς το τέλειο μέρος για να χαλαρώσετε.

Στην Piazza di San Cosimato θα συναντήσετε το San Cosimato όπου στο κέντρο της πλατείας υπάρχουν πάγκοι με φρούτα και λαχανικά, ενώ υπάρχουν και μόνιμοι πάγκοι που πωλούν ψάρια, κρέατα, ζυμαρικά, ακόμη και βιβλία. Περισσότερο από ένα μέρος για ψώνια, είναι ένας τόπος συγκέντρωσης για μικρούς και μεγάλους. Η καλύτερη πιτσαρία στο Τραστέβερε είναι κατά πολλούς η Pizzeria ai Marmi, με λεπτή κρούστα ιταλικού τύπου. Υπόψιν πως τα τραπέζια είναι αρκετά κοντά μεταξύ τους, επομένως δεν είναι το ιδανικό μέρος για ένα ρομαντικό γεύμα. Στην Seu Pizza Illuminati μπορείτε να επιλέξετε είτε κλασικά toppings ή πιο δημιουργικές εκδοχές όπως με πέστο, πατάτα και καπνιστό προβολόνε. Το Sette Oche μπορεί να είναι πιο τουριστικό, αλλά έχει ωραία ζυμαρικά και πολλές χορτοφαγικές επιλογές.

Για παγωτό όπου και αν σταματήσετε για ένα χωνάκι ή κυπελάκι δύσκολα θα απογοητευτείτε. Ξεχωρίσαμε το Fatamorgana, με πολλές ενδιαφέρουσες γεύσεις, όπως αχλάδι και αμύγδαλο. Οπωσδήποτε να κάνετε μια επίσκεψη στο Rivendita, ένα μοναδικό μέρος που είναι εν μέρει μεταχειρισμένο βιβλιοπωλείο, ανταλλακτικό μπαρ, εν μέρει σοκολατερί. Είναι γνωστό για τα σφηνάκια του που έρχονται σε μικρά ποτήρια σοκολάτας με κρέμα -τα τρώτε με μια λαχταριστή μπουκιά.

Φυσικά και μπορείτε να διανυκτερεύσετε στη Τραστέβερε, καθώς εδώ μπορείτε να βρείτε από οικονομικές και ταυτόχρονα αξιοπρεπής επιλογές B&B, αλλά και πολυτελή ξενοδοχεία. Μια πρόταση είναι η Villa della Fonte, ένα κτίριο του 18ου αιώνα, πολύ κοντά στην πλατεία Piazza Santa Maria in Trastevere. Εδώ θα βρείτε άνετα δωμάτια και την πιο όμορφη βεράντα όπου θα απολαύσετε το πρωινό σας ανάμεσα σε διάσπαρτες γλάστρες και τις μυρωδιές αρωματικών φυτών. Μια άλλη επιλογή είναι το Relais Le Clarisse που απέχει 600μ από τη γραφική γέφυρα Πόντε Σίστο και 15 λεπτά με τα πόδια από την πλατεία Κάμπο ντε Φιόρι. Διαθέτει μια όμορφη εσωτερική αυλή, ενώ τα δωμάτια του είναι διακοσμημένα σε ρουστίκ στιλ.

Ό,τι και αν επιλέξετε όμως να κάνετε, όπου και αν μείνετε και όποιες και αν είναι οι γαστρονομικές σας επιλογές, το μόνο σίγουρο είναι πως μόλις επιστρέψετε στο σπίτι σας θα διαπιστώσετε ότι το Trastevere έχει πλέον μια θέση στην καρδιά σας. Όπως άλλωστε λένε και οι ντόπιοι, είναι er core de Roma -η καρδιά της Ρώμης!

Πηγή: bovary.gr

Όλη η επικαιρότητα