WEB tv Ηλεία

Βούναργο: Με ιστορία αιώνων… (vid)

Ακούστε το άρθρο

Μόλις 10 χιλιόμετρα απόσταση από τον Πύργο, το Βούναργο αποτελεί μια από τις πιο γνωστές τοπικές κοινότητες του δήμου Πύργου.

Το Βούναργο, που διοικητικά ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Ιαρδάνου του δήμου Πύργου, βρίσκεται σε υψόμετρο 74 μέτρων παρέχοντας στους περίπου 1000 μόνιμους κατοίκους του άπλετη θέα της πρωτεύουσας του νομού και του Κυπαρισσιακού κόλπου…

Το όνομα του χωριού είναι σύνθετη λέξη από τις λέξεις βουνό + άργος (που σημαίνει λευκός). Συνεπώς, Βούναργο σημαίνει λευκό βουνό και αυτό είναι ο βράχος του Φραγκοπηδήματος, όπως τον βλέπουμε από μακριά ερχόμενοι προς το χωριό. Το γραφικό αυτό κεφαλοχώρι υπήρχε τον καιρό της Φράγκικης εισβολής (1205 μ.Χ.)…

Το Βούναργο φημίζεται για την εύφορη γη και τα γόνιμα χωράφια με τις πολλές καλλιέργειες που ως αποτέλεσμα έχουν τις πλούσιες σοδειές σταφίδας, εσπεριδοειδών, κρασιού, ελιάς και κάθε είδους λαχανικών και οπωρικών. Πάρα ταύτα η οικονομική κρίση και οι αυξομειώσεις στις τιμές των προϊόντων κάνουν τα πράγματα δύσκολα…

Πλεονέκτημα αποτελεί, επίσης, για το Βούναργο η εύκολη πρόσβαση, χάρις στην πολύ καλή κατάσταση του κεντρικού δρόμου που οδηγεί στο χωριό, καθώς και η λειτουργία τεσσάρων σχολικών μονάδων, ΚΕΠ και ιατρείου.

Στην αγορά του χωριού υπάρχουν αρκετά καταστήματα με τους ιδιοκτήτες, πάντως, να υποστηρίζουν ότι τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα… «Πολλές ώρες δουλειάς, πεσμένη κίνηση, μόνο λίγο παραπάνω τις γιορτές που πέρασαν, πολλοί φόροι… δεν αξίζει το κόπο. Από την άλλη δεν το κλείνεις γιατί δεν υπάρχει και κάτι άλλο να κάνεις», λένε…

Ο λόγος ανήκει στους κατοίκους που, παρακάτω, εκφέρουν άποψη για την καθημερινότητα που διαμορφώνεται στο Βούναργο αυτή την εποχή…

Δημήτρης Αντωνέλλος (Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Βουνάργου)
«Σε τουλάχιστον πέντε τοποθεσίες είχαμε σοβαρό πρόβλημα με την αγροτική οδοποιία όμως ο δήμος και η Τεχνική Υπηρεσία ανταποκρίθηκαν άμεσα και το πρόβλημα λύθηκε κατά 90%. Λόγω καιρού δεν κατέστη δυνατό να ρίξουμε χαλίκι σε κάποια άλλα σημεία πλην όμως έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα στο δήμο Πύργου και ευελπιστούμε ότι θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Άλλωστε η δημοτική αρχή είναι δίπλα μας σε ότι ζητάμε. Στο φωτισμό είμαστε πλήρεις, μένει μόνο το κομμάτι στην είσοδο του χωριού. Ευχαριστούμε το δήμαρχο και την Τεχνική Υπηρεσία για την άμεση ανάπλαση της πλατείας μας δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Επίσης η αποκομιδή απορριμμάτων γίνεται απρόσκοπτα, το χωριό μας είναι καθαρό και θα τοποθετηθούν και νέοι κάδοι στο χωριό σύντομα. Το ιατρείο στο παλιό Δημαρχείο Ιάρδανου λειτουργεί 3 φορές την εβδομάδα κανονικά και ο κόσμος εξυπηρετείται. Απρόσκοπτα λειτουργούν και οι τέσσερεις σχολικές μονάδες που διαθέτουμε, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο. Δυστυχώς οι γεννήσεις είναι λιγοστές και ο πληθυσμός στάσιμος. Αλλά και η ποδοσφαιρική μας ομάδα, ο ιστορικός Ήφαιστος Βουνάργου, παρά την προσπάθεια που έγινε πριν τρία χρόνια δεν υφίσταται πλέον.
Διονύσιος Σαρακίνης
«Το χωριό μας είναι ένα κατεξοχήν αγροτικό χωριό αφού έχει όλων των ειδών αγροτικές καλλιέργειες… ελιές, σταφίδες, πορτοκαλεώνες κ.α. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι αγρότες και αγωνίζονται να επιβιώσουν. Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες, με τη σημερινή οικονομική κατάσταση, αλλά πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να βλέπουμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Θα θέλαμε να υπάρχει υποστήριξη από τον δήμο Πύργου σε διάφορα θέματα όπως η συλλογή των απορριμμάτων αλλά και η διαμόρφωση των αγροτικών δρόμων έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε καλύτερη πρόσβαση στις περιουσίες μας. Μπορούμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε για την ανάπτυξη του χωριού μας με τη συνεργασία και τη καλή διάθεση».
Κώστας Θεοφιλόπουλος
«Επέστρεψα στο Βούναργο μετά από χρόνια καθώς νιώθω μεγάλη αγάπη, γι’ αυτό και ήρθα να ζήσω εδώ γιατί είναι ένα χωριό που έχει όλες τις προϋποθέσεις. Είναι πάρα πολύ κοντά στην πόλη του Πύργου και έτσι υπάρχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση. Τα σχολεία μας είναι όλα σε λειτουργία, υπάρχουν καταστήματα που καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων, επίσης ιατρείο αλλά και φαρμακείο που είναι άκρως απαραίτητα για όλους, μικρούς και μεγάλους. Ελπίζουμε να διατηρηθούν όλα αυτά και να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη του χωριού μας. Ζητάμε από τους άρχοντες του τόπου να μας βοηθήσουν σ’ αυτό και να μας υποστηρίξουν. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δημιουργήσει μια παρέα, την “Ομάδα φίλων Βουνάργου», που έως σήμερα έχει λειτουργήσει πάρα πολύ καλά έχοντας πραγματοποιήσει πολλές δράσεις. Είναι σημαντικό για εμάς να βρούμε υποστηρικτές σ’ όλο αυτό και να είμαστε ενωμένοι για την πρόοδο του χωριού μας».
Παναγιώτης Τομαρόπουλος
«Η ελαιοσυγκομιδή φέτος εξελίσσεται καλά. Το μόνο πρόβλημα είναι η τιμή… αν η τιμή, που ανεβοκατεβαίνει από 2,20 έως 2,40 ευρώ, ήταν παραπάνω θα ήταν πολύ καλύτερα. Δάκο δεν έχουμε φέτος και γενικότερα δεν υπάρχει πρόβλημα εκτός από την τιμή του λαδιού. Η ελαιοκαλλιέργεια, το πορτοκάλι, η σταφίδα και τα αμπέλια κυρίως αλλά και καρπούζι, πεπόνι, είναι αυτά που ευδοκιμούν στην περιοχή μας και ενισχύουν την τοπική οικονομία».
Σάκης Καζαζόπουλος
«Πρέπει οι αγρότες να συνεταιριστούμε όπως συμβαίνει σε περιοχές όπως η Λακωνία που πουλάει λάδι σε μεγαλύτερη τιμή από τους υπόλοιπους. Οι συνεταιρισμοί στην Ηλεία αντί να φτιάχνονται διαλύονται. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα αυτό. Το λάδι φέτος μου έρχεται να το δωρίσω, με 2 ευρώ το κιλό. 1 ευρώ κοστίζουν τα μαζευτικά κι αν προσθέσεις και τα καλλιεργητικά δεν παίρνουμε τίποτα! Για τους εργάτες δουλεύουμε φέτος αφού οι καλλιεργητές δεν πρόκειται να πάρουν φράγκο! Το πρόβλημα είναι οι συνεταιρισμοί αλλά δεν μπορούμε να συννενοήθουμε 10 άνθρωποι… θα συνεννοηθούμε 20 και 30 και παραπάνω; Δυστυχώς οι συνεταιρισμοί στην Ηλεία δεν ευδοκίμησαν. Αν το καταφέρουν τα παιδιά μας στο μέλλον κάτι μπορεί να γίνει, όσα μείνουν εδώ φυσικά. Αλλά με αυτές τις συνθήκες δεν πρόκειται να μείνει κανένα! Θα πάνε να δουλεύουνε ντελίβερι για 20 ευρώ!».
Σάκης Θεοδωρόπουλος
«Μας απασχολεί η αγροτική οδοποιία, έγιναν κάποια μπαλώματα που όμως δεν λύνουν τα προβλήματα. Η καθημερινότητα στις δουλείες μας και η πρόσβαση στα κτήματα μας δυσκολεύει. Το χωριό μας διαθέτει μοναδική θέα και πολλά θα μπορούσαν να έχουν γίνει, πλην όμως πρώτα κοιτάζουν τον Πύργο και μετά τα χωριά γύρω-γύρω. Ελπίζουμε ότι η νέα δημοτική αρχή θα ενδιαφερθεί και για εμάς. Εμείς θα διεκδικήσουμε πράγματα, όπως κάνουμε ήδη, και θα περιμένουμε την υλοποίηση τους».

Όλη η επικαιρότητα