LIVE ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βουνό σε ισορροπία… τρόμου ο λόφος του Κατακόλου – Μία εβδομάδα ακόμα για την απομάκρυνση του μεγάλου βράχου

Βουνό σε ισορροπία… τρόμου ο λόφος του Κατακόλου – Μία εβδομάδα ακόμα για την απομάκρυνση του μεγάλου βράχου

Η παρέμβαση εξελίσσεται σε δύο φάσεις.


Πρόσθεσε το Patrisnews στη Google

Patrisnews

Με συρματόσχοινα βαρέως τύπου ξεκίνησε από νωρίς χθες το πρωί η επιχείρηση σταθεροποίησης του επικίνδυνου βράχου στον λόφο του Κατακόλου, μετά τις συνεχείς κατολισθήσεις που έχουν θέσει σε συναγερμό κατοίκους και Αρχές.

Η παρέμβαση εξελίσσεται σε δύο φάσεις.

Πρώτα, η άμεση σταθεροποίηση – το «δέσιμο» του βράχου ώστε να αποτραπεί νέα ολίσθηση. Έπειτα, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και ληφθούν επιπλέον μέτρα ασφαλείας, θα ακολουθήσει η οριστική αντιμετώπιση με σπάσιμο και απομάκρυνση.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πύργου, Βασίλης Παναγόπουλος, που βρέθηκε στο σημείο, ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα και προειδοποίησε ότι «τίποτα δεν είναι απολύτως ασφαλές μέχρι την τελική ολοκλήρωση». Οι κάτοικοι των σπιτιών που βρίσκονται ακριβώς κάτω από τον βράχο καλούνται να παραμείνουν σε διαρκή επιφυλακή.

«Ξεκινήσαμε από νωρίς το πρωί τη διαδικασία άρσης επικινδυνότητας. Πρώτα σταθεροποιούμε και στη συνέχεια, όταν μας το επιτρέψει ο καιρός, προχωράμε στο σπάσιμο. Το συνεργείο είναι πιστοποιημένο για τέτοιες παρεμβάσεις σε φυσικές καταστροφές που οφείλονται σε γεωλογικά φαινόμενα», σημείωσε.

Επέμβαση ωρών σε έδαφος-παγίδα

Την τεχνική ευθύνη έχει η εταιρεία RopeWork, με ειδίκευση σε γεωτεχνικά έργα. Ο τεχνικός υπεύθυνος Παναγιώτης Σαρέλας περιγράφει την εικόνα που αντίκρισαν: «Μόλις είδαμε τα βίντεο καταλάβαμε ότι πρόκειται για καθαρή τύχη που ο βράχος δεν κατέληξε χαμηλότερα. Έχει ήδη κυλήσει περίπου 15 μέτρα. Ήρθαμε επειγόντως για να τον δέσουμε με μεγάλα συρματόσχοινα, σε διαφορετικά σημεία, ώστε να εξισώσουμε τις δυνάμεις και να τον “αρματώσουμε”».

Η επιχείρηση χαρακτηρίζεται ως «επέμβαση ωρών», με τους τεχνικούς να εργάζονται κατά τη διάρκεια όλης της χθεσινής ημέρας στο πρανές. Ωστόσο, κανείς δεν μιλά για οριστική ασφάλεια.

«Ο κίνδυνος πάντα υπάρχει. Κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό για άμεση παρέμβαση. Ο βράχος βρίσκεται πάνω σε λάσπη, ενώ γύρω του τρέχει νερό. Η νεροφαγιά αφαιρεί χώματα και μπορεί να προκαλέσει ανατροπή», τονίζει ο κ. Σαρέλας.

Ως μόνιμη λύση προτείνει την πλήρη εξάλειψη του βράχου – είτε με διογκωτικά υλικά, είτε με ελεγχόμενη ανατίναξη, είτε με επιτόπιο σπάσιμο από το συνεργείο. Η τελική απόφαση, όπως λέει, ανήκει στην Πολιτεία και στον μελετητή.

«Δεν φταίνε μόνο οι βροχές»

Το ζήτημα όμως δεν σταματά στο τεχνικό σκέλος. Ο γεωτεχνικός και κάτοικος Κατακόλου, Σπύρος Γιακουμέλος θέτει θέμα αιτιών και ευθυνών. «Δεν είναι μόνο το μεγάλο ύψος των βροχοπτώσεων. Πρέπει να δούμε τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Έχουν καθαριστεί μεγάλα τμήματα της πλαγιάς, κόπηκαν δέντρα και υπόροφος βλάστηση. Οι ρίζες που συγκρατούσαν το έδαφος εξαφανίστηκαν», επισημαίνει.

Παράλληλα, κάνει λόγο για εκτεταμένες παρεμβάσεις στον λόφο, που – όπως υποστηρίζει – έχουν αλλοιώσει τη φυσική ισορροπία μιας περιοχής χαρακτηρισμένης ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αρχαιολογικής σημασίας.

«Εδώ και ενάμιση χρόνο γίνονται καταστροφικές εργασίες. Με μπουλντόζες, με βαριά μηχανήματα, ακόμη και τη νύχτα. Στη στροφή του φάρου έχουν ισοπεδωθεί εκτάσεις. Θα έχουμε κι άλλα φαινόμενα αν δεν ληφθούν μέτρα», προειδοποιεί, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.