Ηλεία

Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας – Νεοχώρι Κυλλήνης: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι (pics)

Δύο άνδρες, ηλικίας 38 και 52 ετών.
Ακούστε το άρθρο

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν σήμερα , μετά την πολύωρη απολογία τους στον Ανακριτή Αμαλιάδας, οι δύο κατηγορούμενοι ηλικίας 38 και 52 ετών για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, με τη σύμφωνη γνώμη Ανακριτή και Εισαγγελέως.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης τριών χιλιάδων ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης μια φορά το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα.

Σε βάρος τους ασκήθηκε δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, υπεξαίρεση αρχαίων αντικειμένων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας που υπερβαίνουν τα 120.000 € και μη δήλωση αρχαίων αντικειμένων στην αρμόδια αρχή.

Θυμίζουμε πως μετά από έλεγχο του κλιμακίου, εντοπίστηκαν μια Ακέραιη μαρμάρινη Ερμαϊκή στήλη, με κεφάλι Ερμού, μια Ακέραιη πήλινη μελαμβαφή λήκυθο, «Ηλειακού Τύπου» ένα Πήλινο μελαμβαφές πινάκιο, μια Πήλινη, δίωτη, καστανοβαφή, άποδη κύλικα και Δεκατρία ασημένια νομίσματα, τριόβολα, εκ των οποίων δώδεκα Αχαϊκής Συμπολιτείας, «Ηλειακού Τύπου» και ένα Αρκαδικού Κοινού, άπαντα ελληνιστικής εποχής.

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες, επιδείχτηκαν σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, η οποία γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πρόκειται για ευρήματα σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας.

Οι αρχαιότητες, παραδόθηκαν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας και το συνολικό κέρδος που θα αποκόμιζαν οι αρχαιοκάπηλοι από την πώλησή τους ανέρχεται στις 170 χιλιάδες ευρώ.

«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από το τελικό αποτέλεσμα. Τα αποδεικτικά στοιχεία δεν ήταν ικανά να στηρίξουν την προφυλάκιση», δήλωσε η συνήγορος του 38χρονου κατηγορουμένου, κα Κρινιώ Τσάφα.
«Όπως είχα πει, η δικογραφία από την αρχή φαινόταν διογκωμένη και τελικά βγήκα αληθινός. Τα πραγματικά περιστατικά δεν ανταποκρίνονταν στον κανόνα δικαίου. Από τα στοιχεία, που εξέτασε ο Ανακριτής και η Εισαγγελέας, δε στοιχειοθετείται εγκληματική οργάνωση» δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο συνήγορος του 52χρονου κατηγορουμένου, κ.Διονύσης Ζησιμόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα