Ηλεία

Νοσοκομείου Πύργου: Ποια είναι η αλήθεια τελικά με την θνητότητα στην μονάδα ΜΕΘ Covid;

ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΘ ΠΥΡΓΟΣ

Εδώ και λίγες ημέρες, υπάρχει ένας «καταιγισμός» δημοσιευμάτων, σχετικά με την θνητότητα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) covid του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου.

Αθηναϊκά δημοσιεύματα, κυρίως από site, ανέφεραν ότι η θνητότητα φτάνει το 100% ή έστω λίγο πιο κάτω. Αμέσως μετά η διοίκηση του νοσοκομείου βγήκε και τόνισε ότι αυτό δεν ισχύει και η θνητότητα είναι 63%, που είναι κοντά στο μέσο όρο των υπολοίπων ΜΕΘ ανά την Ελλάδα, αλλά σίγουρα δεν παύει να είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.

Άλλωστε μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, για πόνο οικογενειών που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Μία ζωή να χαθεί είναι κάτι το θλιβερό και όλοι ευχόμαστε να είχε αποφευχθεί αυτό.

Η 6η ΥΠΕ, παρότι έχουμε ζητήσει εδώ και κάποιες μέρες τα επίσημα στοιχεία, για την θνητότητα στο νοσοκομείο Πύργου, δεν τα έχει αποστείλει ακόμη, προκειμένου να διαλευκανθεί κάπως η κατάσταση. Περιμένουμε…

Πίσω από τους τοίχους του Νοσοκομείου υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται
Το θέμα είναι όμως ότι πίσω από τους τοίχους του νοσοκομείου Πύργου, πέρα από τους ασθενείς οι οποίοι δίνουν μία μεγάλη μάχη για να μείνουν στη ζωή, υπάρχουν και οι γιατροί αλλά και οι νοσηλευτές στη μονάδα ΜΕΘ covid, που δίνουν και αυτοί το δικό τους αγώνα, κάτω από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες, για να βελτιώσουν την κλινική κατάσταση των ασθενών και να τους διατηρήσουν στη ζωή, έτσι ώστε να επιστρέψουν σύντομα στις οικογένειές τους. Αυτούς τους ανθρώπους για κανένα τρόπο δεν πρέπει να τους … λιθοβολήσουμε.

Είναι οι μοναδικοί που δεν φταίνε αν κάτι πάει στραβά… Και αυτό δεν το γράφουμε για κάποιο ιδιαίτερο λόγο, παρά μόνο επειδή έχουν ακουστεί και έχουν γραφεί κάποια σχόλια ότι δεν είναι ειδικοί για την αντιμετώπιση ασθενών σε ΜΕΘ, ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους (!) και όλα τα σχετικά.

Η απάντηση είναι ότι κάνουν πάρα πολύ καλά τη δουλειά τους, με τα μέσα που διαθέτουν και αν κάπου πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για το σημαντικό αυτό ποσοστό θνητότητας, είναι φυσικά στην Πολιτεία που δεν έχει προσλάβει το αναγκαίο σε αριθμό Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο θα έπρεπε να δουλεύει σε τέτοιες μονάδες.

Χωρίς φυσικά να ξεχνάμε και την … ιδιαιτερότητα του ιού, που είναι πολύ ύπουλος και μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα σε πολλά ζωτικά όργανα του ασθενή.

Όλοι πρέπει λοιπόν να σταθούμε δίπλα στο Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Πύργου, οι οποίοι είναι πραγματικά ήρωες για αυτό που κάνουν, με όλα τα προβλήματα και τις ελλείψεις που έχουν.

Να ζητήσουμε ευθύνες από την πολιτεία με το τέλος της πανδημίας
Και όταν τελειώσει η Πανδημία και νικήσουμε αυτόν τον ύπουλο ιό, μπορεί τότε να ζητήσουμε να γίνει ένας μεγάλος έλεγχος για το αν υπήρχαν ευθύνες για κάποιους από αυτούς τους θανάτους. Και φυσικά τις ευθύνες δεν θα τις ζητήσουμε από το Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά από την Πολιτεία, αν τελικά αυτή έκανε όλα όσα μπορούσε να κάνει …

Κλείνουμε αυτόν τον μεγάλο ομολογουμένως πρόλογο, με την χθεσινή ανάρτηση τεσσάρων ιατρών και νοσηλευτών στη μονάδα ΜΕΘ Πύργου και συγκεκριμένα των Κωστούλα Κωνσταντινοπούλου, Γεωργίας Χατζή, Αντώνη Αντωνακούδη και Φωτεινής Τσερφολιά πού έγραψαν : “…δεν μας πτοεί τίποτα, συνεχίζουμε τον αγώνα μας!!!ΜΕΘ covid ΝΜ Πύργου”.

Τι δηλώνουν οι βουλευτές της Ν.Δ., ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ και οι πρόεδροι των ιατρικών συλλογών

Η εφημερίδα «Πατρίς» ζήτησε την άποψη των τριών βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος και συγκεκριμένα του κου Κωνσταντίνου Τζαβάρα, της κας Θεοδώρας – Διονυσίας Αυγερινοπούλου και του κου Ανδρέα Νικολακόπουλου, του διοικητή της 6ης ΥΠΕ κου Γιάννη Καρβέλη και των προέδρων των δύο ιατρικών συλλόγων του νομού κων Χρήστου Γιαννικούλη και Κώστα Τσαούση για όλα αυτά που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας, δηλαδή για την θνητότητα στη μονάδα ΜΕΘ covid του γενικού νοσοκομείου του Πύργου.

Η κα Αυγερινοπούλου και ο κος Καρβέλης, τόνισαν ότι τους καλύπτει η ανακοίνωση του Γενικού νοσοκομείου Ηλείας και δεν θέλουν να πουν κάτι περισσότερο, ενώ οι υπόλοιποι τόνισαν σχετικά με το θέμα:

Κωνσταντίνος Τζαβάρας βουλευτής Ν.Δ.

«Αναληθή τα δημοσιεύματα»

«Θεωρώ ότι όλα αυτά τα δημοσιεύματα είναι αναληθή και δεν απηχούν την πραγματικότητα. Στην ΜΕΘ covid του Πύργου σύμφωνα και με την δική μου έρευνα, δεν έχουμε αυτά τα πολύ μεγάλα ποσοστά θνητότητας που αναφέρουν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, αφού όπως τόνισε και η διοίκηση του νοσοκομείου, αυτή είναι στο 63%. Επαναλαμβάνω ότι τα δημοσιεύματα αυτά είναι αναληθή και δεν βοηθούν στην μεγάλη μάχη που δίνουμε μέσα το τρίτο κύμα της πανδημίας. Δημιουργούν προβλήματα και δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης».

Κώστας Τσαούσης
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας

«Ποιοι είναι οι «κύκλοι», οι οποίοι διακινούν τέτοια σενάρια, διασπείροντας ένα αίσθημα ανασφάλειας»

Στην ΜΕΘ θα πρέπει να γνωρίζει και ο κόσμος δεν μπαίνουν υγιείς άνθρωποι. Μπαίνουν άνθρωποι είτε με βαριά υποκείμενα νοσήματα, είτε γιατί κινδυνεύει πολύ η ζωή τους.

Στην ΜΕΘ του Πύργου δεν έχουν νοσηλευτεί δα, και εκατοντάδες συνανθρώπων μας. Επίσης, στην ΜΕΘ, αυτοί που διασωληνώθηκαν, αυτό σημαίνει ότι εάν δεν έμπαιναν στην ΜΕΘ, θα πέθαιναν πριν φτάσουν στο νοσοκομείο. Για αυτό διασωληνώθηκαν και μπήκαν.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το εξής: ποιοι είναι αυτοί οι «κύκλοι», οι οποίοι διακινούν τέτοια σενάρια, ανησυχώντας τον πολίτη και την κοινωνία, διασπείροντας μια ανησυχία και ένα αίσθημα ανασφάλειας και πραγματικά δεν καταλαβαίνω από προέρχονται. Το ερώτημα είναι ρητορικό, γιατί γνωρίζω από πού προέρχονται…

Κάθε μέρα αυτών των ανθρώπων, το πρόβλημά τους είναι πολιτικό. Κι εγώ δεν είμαι και της κυβέρνησης για να μπορώ να το υποστηρίξω. Δεν ανήκω καν, στο πολιτικό χώρο, είτε της κυβέρνησης, είτε της μείζονος αντιπολίτευσης.

Αυτά λοιπόν, είναι πολιτικά «παιχνιδάκια» στις «πλάτες» του πολίτη. Κάθε μέρα έχουμε κάτι για το νοσοκομείο του Πύργου, της Αμαλιάδας κλπ – κλπ.

Ας βγουν επώνυμα οι άνθρωποι αυτοί και να πουν. Δεν μπορεί κάποιος να μιλά για ποσοστό 100%, άλλος για άλλο και πάει λέγοντας.

Εφόσον η Υπηρεσία μέσω της διευθύντριας λέει για 63%, οφείλουμε να το πιστέψουμε. Όποιος δεν το πιστεύει να προσφύγει στην Δικαιοσύνη για να το αποδείξει, με όλα τα άλλα.

Αλλά, αυτόν τον «πόλεμο» που γίνεται δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλειας στον πολίτη είναι επικίνδυνο και απαράδεκτο. Είναι σαν του λέμε στην ουσία «πρόσεχε, μην πας». Θα πρέπει να αποκαλυφθούν όλοι αυτοί, γιατί μιλάμε για την υγεία του πολίτη.

Τους λέω επίσης, ότι η Πολιτεία ορίζει ανθρώπους να διοικούν νοσοκομεία, υπηρεσίες κλπ. Μήπως θέλετε συνδιοίκηση; Διότι εκεί καταλήγω.

Το πρόβλημα της χώρας είναι ακόμα χειρότερο: Δεν υπάρχουν γιατροί. Και γιατί να έρθουν στον Πύργο ή την Αμαλιάδα, που δεν θα ξέρει την μια και την άλλη μέρα που θα είναι; Υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν τεράστια θέματα.

Κάποια στιγμή οι θεσμικοί φορείς, θα πρέπει να συζητήσουμε τι ακριβώς θέλουμε για την Υγεία. Τι επιδιώκουμε, πως θα το διεκδικήσουμε. Και οι θεσμικοί φορείς να μην εμπλεκόμαστε σε πολιτικά «παιχνίδια».

Χρήστος Γιαννικούλης Πρόεδρος Ι.Σ.Π.Ο.

«Υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα»

«Ως Ιατρικός Σύλλογος δεν έχουμε επίσημη και συγκεκριμένη ενημέρωση για τη θνητότητα λόγω COVID 19 στη ΜΕΘ Πύργου, γενικότερα δε στερούμαστε, από κοινού με τους υπολοίπους Ιατρικούς Συλλόγους, οποιασδήποτε ειδικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, ακόμη και για την ημερήσια κατανομή κρουσμάτων στην περιοχή μας, από τον κρατικό-διοικητικό μηχανισμό που ασχολείται με την διαχείριση της (Υπουργείο, Υγείας, Υ.Πε., Διοικήσεις Νοσοκομείων, Ε.Ο.Δ.Υ. , Πολιτική Προστασία κ.λ.π.). Αυτό είναι κάτι για το οποίο οι Ιατρικοί Σύλλογοι έχουμε διαμαρτυρηθεί κατ΄ επανάληψη.

Ειδικότερα τώρα ως προς τα όσα σοβαρά καταγγέλλονται στο δημοσίευμα του συγκεκριμένου ιστοτόπου (tvxs) περί 100% θνητότητας στη Μ.Ε.Θ. COVID του Πύργου, αποτελεί αρμοδιότητα των ανωτέρων της διοίκησης του Γ.Ν. Ηλείας διοικητικών αρχών (6η Υ.Πε., Υπουργείο Υγείας) η διερεύνησή τους, ώστε να απορριφθούν ως αβάσιμα αν δεν ισχύουν ή να επιβεβαιωθούν αν ισχύουν. Εξυπακούεται ότι ευχόμαστε το πρώτο.

Το ποσοστό θνητότητας στις Μ.Ε.Θ.COVID πανελλαδικά πράγματι είναι περίπου 60% . Ωστόσο στην απάντηση της Διοίκησης του Γ.Ν. Ηλείας δεν αποσαφηνίζεται αν το δηλωθέν 63% αντιστοιχεί στη συνολική θνητότητα της Μ.Ε.Θ. , η οποία έχει δυο τμήματα, ένα για COVID και ένα για μη COVID περιστατικά, ή μόνο στο τμήμα COVID το οποίο είναι και το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση. Αυτό πρέπει να διευκρινιστεί.

Ακολούθως για να αποσαφηνιστεί οριστικά το ζήτημα πρέπει επίσης να απαντηθούν τα παρακάτω συγκεκριμένα ερωτήματα από τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας:

1. Πόσοι ασθενείς (απόλυτος αριθμός) έχουν νοσηλευθεί έως τώρα στην Μ.Ε.Θ. COVID του Πύργου;
2. Πόσοι εξ αυτών (απόλυτος αριθμός) απεβίωσαν κατά τη νοσηλεία τους αυτή;
3. Πόσοι εξ αυτών (απόλυτος αριθμός) διέκοψαν τη νοσηλεία τους στη Μ.Ε.Θ. COVID Πύργου για να διακομισθούν σε Μ.Ε.Θ. άλλων νοσοκομείων;
4. Πόσοι (απόλυτος αριθμός) εξήλθαν από τη Μ.Ε.Θ. COVID Πύργου για να ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους στην Παθολογική Κλινική;
5. Πόσοι (απόλυτος αριθμός) εξ όσων εξήλθαν από τη Μ.Ε.Θ . COVID απεβίωσαν εντός της Παθολογικής Κλινικής προτού προλάβουν να πάρουν εξιτήριο από τη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου;
6. Πόσοι (απόλυτος αριθμός) πήραν τελικά εξιτήριο από τη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου για το σπίτι τους;

Ως Ιατρικός Σύλλογος είμαστε σταθερά στο πλευρό των συναδέλφων του Ε.Σ.Υ., συμπεριλαμβανομένων βεβαίως των συναδέλφων που στελεχώνουν τη Μ.Ε.Θ., οι οποίοι εν μέσω πανδημίας αγωνίστηκαν και ακόμη αγωνίζονται για τη δημόσια υγεία, πράττοντας το καλύτερο που μπορούν υπό τις δεδομένες συνθήκες.

Οφείλoυμε επίσης να υπενθυμίσουμε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας από την έναρξη του δευτέρου κύματος της πανδημίας είχε τονίσει την ανάγκη ενίσχυσης της Μ.Ε.Θ. Πύργου με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό ιδίως μετά την παραίτηση των δυο εντατικολόγων τον περασμένο Οκτώβριο. Προ τούτο έχουμε εκδώσει Δελτία Τύπου και έχουμε κάνει ανάλογες δηλώσεις στα ΜΜΕ της περιοχής μας από τον περασμένο Νοέμβριο. Επίσης έχουμε επισκεφθεί για το σκοπό αυτό τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας (Νοέμβριος 2020) ενώ εκπρόσωποί μας έχουν θέσει το ζήτημα στον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην Πάτρα (Μάρτιος 2021).

Εκτιμούμε ότι η ενίσχυση με εξειδικευμένο ιατρικό ή και νοσηλευτικό προσωπικό της Μ.Ε.Θ., όχι μόνο της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου αλλά όλων των δευτεροβάθμιων νοσοκομείων της επαρχίας που διαθέτουν Μ.Ε.Θ. σε όλη την Ελλάδα, είναι απαραίτητη ώστε να υπάρξει εγγύηση ότι όποιος νοσηλευτεί σε αυτές τις Μ.Ε.Θ. θα έχει ανάλογο επίπεδο περίθαλψης με αυτό των Μ.Ε.Θ. των Νοσηλευτικών Μονάδων των μεγάλων αστικών κέντρων».

Ανδρέας Νικολακόπουλος

«Σέβομαι την ανακοίνωση του Νοσοκομείου Πύργου»

«Δεν μπορώ να υπεισέλθω σε θέματα που τα γνωρίζει πολύ καλά η ιατρική υπηρεσία και οι γιατροί, ωστόσο σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα και εγώ, το ποσοστό θνητότητας στη ΜΕΘ Πύργου είναι πολύ κοντά στο μέσο όρο όλης της Ελλάδας. Δεν μπορώ να πω τίποτε άλλο και προς το παρόν δεν θα κάνω καμία άλλη δήλωση σεβόμενος την ανακοίνωση του Νοσοκομείου Πύργου».

Όλη η επικαιρότητα