Ηλεία

Αρτέμιδα – 14 χρόνια μετά: Συγκίνηση στο μνημόσυνο για τα θύματα της φωτιάς

Πλήθος κόσμου τίμησε τη μνήμη των θυμάτων.
Ακούστε το άρθρο

Για 14η χρονιά, τιμήθηκε χθες η μνήμη των αδικοχαμένων πυροσβεστών της Αρτέμιδας. Των τριών εποχικών πυροσβεστών που βρέθηκαν πρώτοι απέναντι στις φλόγες και έπεσαν στο καθήκον, προσπαθώντας να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιούσιες.

Τους αδικοχαμένους πυροσβέστες, Θανάση Νιάρχο, Γιάννη Δρακόπουλο και Ανδρέα Τζούμα, που υπηρετούσαν στο κλιμάκιο της Κρέστενας (όπως και όλα τα θύματα της πύρινης λαίλαπας) τίμησαν οι συνάδελφοί τους από τις υπηρεσίες της Ηλείας με την παρουσία αγήματος, καθώς και οι βουλευτές κ.κ. Διονύσης Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης, όπως και ο δήμαρχος Ζαχάρως κος Κώστας Αλεξανδρόπουλος με τον περ/κό σύμβουλο κο Κώστα Μητρόπουλο, οι οποίοι εξέφρασαν τη θλίψη τους.

Στεφάνια κατέθεσαν ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, Δ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Υποστράτηγος Γ. Πουρναράς, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Δυτικής Ελλάδας, ο Αρχιπύραρχος Ανδρέας Στεμπίλης, ο διοικητής ΠΥ Ηλείας, πύραρχος Βασίλης Σολδάτος, ο διοικητής ΠΥ Πύργου, Γ. Κωνσταντακόπουλος, ο διοικητής του ΠΚ Κρεστένων, Κ. Δρακόπουλος, ο πρόεδρος του Σωματείου Πυροσβ. Υπαλλήλων, Σωτ. Παπαηλιού και οι εκπρόσωποι των σωματείων των εποχικών και των πενταετών πυροσβεστών, Αγγέλα Γκότση, Νίκος Ζιάτας, Άγης Μαγκλάρας και Γιώργος Πανούτσος.

Το τρισάγιο τέλεσαν ιερείς της Μητρόπολης Τριφυλίας-Ολυμπίας με μέλη της Διασωστικής Ομάδας Ηλείας, ενώ στη συνέχεια άπαντες τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

Επίσης την μνήμη των αδικοχαμένων πυροσβεστών τίμησαν και αρκετοί πολίτες που δεν ξέχασαν την θυσία τους.

Διονύσης Καλαματιανός: «Η θλίψη και η οδύνη από τον χαμό τους θα συντροφεύει πάντα τις καρδιές μας»

Ο βουλευτής Ηλείας κος Διονύσης Καλαματιανός τόνισε για την θυσία των πυροσβεστών και των κατοίκων της περιοχής.

«Τιμάμε τα θύματα της πύρινης λαίλαπας του 2007. Σε αυτόν εδώ τον μαρτυρικό τόπο, έχασαν τη ζωή τους κάτοικοι και πυροσβέστες την ώρα του καθήκοντος. Η θλίψη και η οδύνη από τον χαμό τους θα συντροφεύει πάντα τις καρδιές μας. Δεν τους ξεχνάμε, θα τους θυμόμαστε πάντα. Δυστυχώς και φέτος ο τόπος μας έζησε την πύρινη λαίλαπα. Η οδυνηρή εμπειρία του παρελθόντος θα έπρεπε να μας έχει δώσει περισσότερα μαθήματα. Δυστυχώς και φέτος κάηκαν μεγάλες εκτάσεις, καλλιέργειες, σπίτια, περιουσίες. Θα έπρεπε να λειτουργούμε διαφορετικά, να έχουμε μάθει περισσότερα και να αντιμετωπίζουμε με καλύτερο τρόπο και πιο αποτελεσματικά τον πύρινο εφιάλτη. Συνεχίζουμε την προσπάθεια και πάντα θα θυμόμαστε τα θύματα αυτής της φονικής πυρκαγιάς του 2007».

Μιχάλης Κατρίνης: «Η Ηλεία ακόμα περιμένει»

Ο βουλευτής Ηλείας κος Μιχάλης Κατρίνης τόνισε στις δηλώσεις του.

«14 χρόνια μετά, ο εφιάλτης της τραγωδίας του 2007, του πύρινου ολέθρου που έπληξε την Ηλεία και του ανθρώπους, παραμένει ακόμα νωπός. Η Ηλεία και φέτος έζησε τη λαίλαπα της πυρκαγιάς. Η Ηλεία που ακόμα περιμένει, οι άνθρωποί της, οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες, ακόμα περιμένουν ένα σχέδιο ανασυγκρότησης και στήριξης της περιοχής».

Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος: ««Η 24η Αυγούστου είναι ημέρα οδύνης και μνήμης»

Ο δήμαρχος Ζαχάρως κος Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος που παραβρέθηκε και αυτός στην εκδήλωση τιμής για τους αδικοχαμένους πυροσβέστες ανέφερε.

«Η 24η Αυγούστου είναι ημέρα οδύνης και μνήμης για τους χαμένους συνανθρώπους μας του 2007, από τη φονική πυρκαγιά στον δήμο Ζαχάρως. Είναι η μέρα που η φονική πυρκαγιά έκανε χήρες και ορφανά δεκάδες συνδημότες μας και τιμούμε αυτή τη μέρα. Με συγκίνηση, παραβρισκόμαστε κάθε χρόνο και τιμούμε τον χαμό τους και τη μνήμη τους. Ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε για να μη ξανασυμβεί τέτοιο κακό στον τόπο μας».

Σωτήρης Παπαηλιού: «Οι άνθρωποι πεθαίνουν όταν τους ξεχνάμε»

Ακόμη ο κος Σωτήρης Παπαηλιού πρόεδρος ένωσης πυροσβεστικών υπαλλήλων Ν. Ηλείας τόνισε για τους αδικοχαμένους συναδέλφους και συμπολίτες:

«Τιμούμε σήμερα τους αδικοχαμένους συναδέλφους και συμπολίτες μας σε αυτή την τραγωδία. Οι άνθρωποι πεθαίνουν όταν τους ξεχνάμε. Θα θυμόμαστε και θα τιμούμε πάντα τα θύματα του 2007, ακόμη περισσότερο αυτές τις μέρες. Δυστυχώς αυτές τις μέρες μία μεγάλη καταστροφή πλήττει τον τόπο μας, τη χώρα γενικότερα, μία καταστροφή οικολογική, οικονομική, κοινωνική, μία καταστροφή πολλαπλών αρνητικών επιπτώσεων. Είναι όμως ακόμα ώρα πολέμου και δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιχειρείται οποιοσδήποτε καταλογισμός ευθυνών επί των αρμοδίων υπηρεσιών. Μακάρι η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, να δείξει την ωριμότητα που απαιτείται και να παρθούν γενναίες αποφάσεις και να γίνουν βαθιές τομές στην κατεύθυνση της πρόληψης, του χαρισματικού δηλαδή τρόπου σκέψης και δράσης που έχει εφαρμογή στη ζωή μας όλη».

Πλήθος κόσμου στο τρισάγιο της τραγωδίας στην Αρτέμιδα

Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομου, τελέστηκε χθες το απόγευμα το καθιερωμένο τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς του 2007 στην Αρτέμιδα του δήμου Ζαχάρως. Παρόντες στο τρισάγιο ήταν οι δήμαρχοι Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας- Κρεστένων κοι Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος και Σάκης Μπαλιούκος, καθώς και πολύς κόσμος, που με την παρουσία του τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της πύρινης λαίλαπας.

Μπροστά στις φωτογραφίες των αδικοχαμένων και ιδίως των μικρών παιδιών, όλοι λύγισαν και ευχήθηκαν να μην ξαναζήσει ο τόπος μας, αλλά και η Ελλάδα τέτοιες μαρτυρικές στιγμές.

Όλη η επικαιρότητα