Ηλεία

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Έκτακτη ανάγκη για 7 κοινότητες – Εντείνονται τα μέτρα πρόληψης

Ακούστε το άρθρο

Υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου οι Κοινότητες Ηράκλειας, Πουρναρίου, Πελοπίου, Καυκωνίας, Χελιδονίου, Κρυονερίου και Νεράιδας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ύστερα από αίτημα που υπέβαλε άμεσα ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας.

Η απόφαση καθορίζει την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις παραπάνω περιοχές την Παρασκευή 24 Ιουλίου.

Η συγκεκριμένη απόφαση θα έχει ισχύ από την ημερομηνία εκδήλωσης του καταστροφικού φαινομένου και για 6 μήνες, μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2021. Με την κήρυξη των προαναφερόμενων Κοινοτήτων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου θα καταγράψει τις ζημιές που υπέστη το αγροτικό και δημοτικό δίκτυο και οι άλλες υποδομές των πληγεισών Κοινοτήτων, ώστε να αποκατασταθούν με σχετικές χρηματοδοτήσεις.

Για τον σκοπό αυτό, η Δημοτική Αρχή θα έχει στενή συνεργασία με τους προέδρους των Κοινοτήτων. Όσον αφορά ζημιές που υπέστησαν οι κάτοικοι στο φυτικό κεφάλαιό τους, ο Δήμαρχος Γιώργος Γεωργιόπουλος επικοινώνησε με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο, προκειμένου να διασφαλίσει τυχόν έκτακτες ενισχύσεις.

Εντείνονται τα μέτρα πρόληψης

Οι εκτεταμένες πυρκαγιές των τελευταίων ημερών που προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές σε αγροτοδασικές περιοχές, αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης στην έκτακτη σύσκεψη με προέδρους κοινοτήτων του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί υπό το δήμαρχο Γιώργο Γεωργιόπουλο, όπου αποφασίστηκε να ενταθούν τα μέτρα πρόληψης κατά των πυρκαγιών και παράλληλα επέστησε την προσοχή όλων ώστε ανάλογες στιγμές να μην υπάρξουν ξανά.

Αρχικά, ο κ. Γεωργιόπουλος συνεχάρη τους προέδρους για την πολύτιμη συμβολή τους στην αντιπυρική θωράκιση και στην αντιμετώπιση της πρόσφατης καταστροφής. Ενημέρωσε τους προέδρους για τις κατευθύνσεις που δόθηκαν σε σύσκεψη στην Π.Ε. Ηλείας παρουσία του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, καθώς και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την περαιτέρω θωράκιση του τόπου στο ενδεχόμενο νέας πυρκαγιάς. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως η διαχείριση τέτοιων ραγδαία εξελισσόμενων φαινομένων απαιτεί σχέδιο που πρέπει να τηρείται από όλους.

Υπογράμμισε ακόμα την αναγκαιότητα απόλυτης ετοιμότητας, ιδιαίτερα στο επόμενο διάστημα που οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση πυρκαγιών, με ξηρούς ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες. «Θα πρέπει να προσέξουμε, κυρίως τις επόμενες ημέρες που η ατμόσφαιρα θα μοιάζει με «πυρίτιδα», να αποφεύγεται κάθε ενέργεια κυρίως σε αγροτικές εργασίες και κάθε χρήση φωτιάς, ακόμη και στην αυλή του σπιτιού. Οποιοσδήποτε προβαίνει σε τέτοιου είδους ενέργειες θα πρέπει να καταγγέλλεται», τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος, καταλήγοντας: «Η Ηλεία πριν μερικά χρόνια είχε ζήσει μια μεγάλη τραγωδία. Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί». Αναγκαία η συνεργασία Ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Αρβανίτης, υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία του Δήμου, εξέφρασε την ανάγκη τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης αλλά και της στενότερης συνεργασίας προέδρων και ομάδων πυρασφάλειας με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, ιδίως σε περιπτώσεις εμφανών εμπρησμών.

Έδωσε έμφαση στην ετοιμότητα του Δήμου για επέμβαση σε κάθε περιστατικό, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει στενή συνεργασία με το Δασαρχείο για διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών. Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Παναγιώτης Φλέσσας ζήτησε από τους προέδρους την καταγραφή ευάλωτων κοινωνικά ομάδων που θα απαιτηθεί μαζική μετακίνησή τους σε περίπτωση πυρκαγιάς, όπως και άλλα μέτρα (χώρους συγκέντρωσης, δεξαμενές νερού, διόδους διαφυγής). Επεσήμανε τη δυνατότητα διάθεσης λεωφορείων από τον Δήμο για μετακίνηση πολιτών, όπως και μηχανοκίνητων μέσων για την αντιμετώπιση πυρκαγιών. Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Χάρης Σπηλιόπουλος συνεχάρη τους προέδρους για την ετοιμότητα και ευσυνειδησία που επέδειξαν, τονίζοντας ότι η πρόληψη είναι και δική τους ευθύνη και ότι η σωστή προετοιμασία είναι το πρώτο ζητούμενο.

Τοποθετήθηκε επίσης και ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Γιώργος Καρανικολός, τονίζοντας την ανάγκη συντονισμού των ομάδων πυρασφάλειας κάθε Κοινότητας και ενημερώνοντας για την ειδική πλατφόρμα που ετοιμάζει ο Δήμος για την ειδοποίηση των δημοτών σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ακολούθησε διάλογος με τους προέδρους των Κοινοτήτων, που επεσήμαναν προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως με διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών, αλλά και με περιπτώσεις οικοπέδων που παραμένουν ακαθάριστα παρά τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στους ιδιοκτήτες. Να σημειωθεί πως στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου είχαν πραγματοποιηθεί άλλες δύο συναντήσεις με προέδρους Κοινοτήτων του Δήμου, με θέμα την λήψη μέτρων κατά πυρκαγιών.

Όλη η επικαιρότητα