WEB tv Ηλεία

1ο Γυμνάσιο Πύργου: Μάζεψαν καπάκια, μοίρασαν χαμόγελα…

Ακούστε το άρθρο

Παραδόθηκαν χθες χιλιάδες καπάκια στον «Σύλλογο Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Νομού Ηλείας» για να αγοραστεί ένα αναπηρικό αμαξίδιο

Σε μία αξιέπαινη και συγκινητική πράξη προχώρησαν χθες οι μαθητές, οι καθηγητές και γενικότερα όλη η «οικογένεια» του 1ου Γυμνασίου Πύργου. Συγκεκριμένα παρέδωσαν στον «Σύλλογο Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Νομού Ηλεία», όλα τα καπάκια που συγκέντρωσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, έτσι ώστε να αγοραστεί ένα αναπηρικό αμαξίδιο για έναν άνθρωπο με κινητικά προβλήματα.

Πρόκειται σίγουρα για μία κίνηση που δείχνει την ευαισθησία των παιδιών, αλλά και όλου του προσωπικού του 1ου Γυμνασίου Πύργου, προς τους ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά έχουν ανάγκη το αμαξίδιο και δεν μπορούν να το αγοράσουν για διάφορους λόγους και κυρίως οικονομικούς. 
Για αυτή την αξιέπαινη πράξη μίλησαν ο διευθυντής του γυμνασίου κ. Μπίρμπας, οι υπεύθυνες καθηγήτριες όλου αυτού του προγράμματος, ο πρόεδρος του 15μελούς καθώς και ο πρόεδρος των Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Νομού Ηλείας κ. Παντελής Παπαπαναγιώτου.

Μπίρμπας Γεώργιος διευθυντής 1ου Γυμνασίου Πύργου

«Ξεχωριστή δράση με ιδιαίτερο συμβολισμό»

Ο κ. Γεώργιος Μπίρμπας διευθυντής 1ου Γυμνασίου Πύργου τόνισε για την πράξη αυτή.

«Το βασικό είναι ότι σήμερα έχουμε μία ξεχωριστή δράση με ιδιαίτερο συμβολισμό. Αυτό είναι το σημαντικό. Οι μαθητές μας έχουν ξεκάθαρο προσανατολισμό κοινωνικής αλληλεγγύης, έχουν κοινωνική ευαισθησία και κριτική σκέψη και στέκονται με έναν ιδιαίτερο προσανατολισμό απέναντι στα άτομα τα οποία έχουν ιδιαίτερες ανάγκες. Με αυτό τον τρόπο έχουμε πράξεις προς μίμηση και ισχυρά πρότυπα συμπεριφοράς. Η δράση αυτή υποστηρίζεται από όλο το σύλλογο, ξεχωριστά θα πρέπει να αναφερθούν οι τέσσερις συνάδελφοι, η κα. Κουτσούκου, η κα. Αργυροπούλου, η κα. Πεππά και η κα. Νικολετάτου που συντονίζουν και οργανώνουν τις αντίστοιχες δράσεις. Το σχολείο θα παραμείνει σταθερά αρωγός σε οποιαδήποτε αξιόλογη προσπάθεια ουσιαστικής αναβάθμισης των συνθηκών διαβίωσης στους συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες».

Μάγδα Αργυροπούλου καθηγήτρια αγγλικών

«Απώτερος στόχος ήταν τα παιδιά να διαμορφώσουν την οικολογική τους συνείδηση»

Από την πλευρά της η κα. Μάγδα Αργυροπούλου καθηγήτρια αγγλικών επισήμανε.

«Αυτό έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε χρόνια, από τότε δηλαδή που ήρθαμε στο καινούργιο κτίριο. Αυτό το πρόγραμμα εκκίνησε με σκοπό τα παιδιά να μάθουν να ξεχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά, να γίνεται η συλλογή των καπακιών, τα οποία καπάκια τοποθετούνταν σε ένα ειδικό κουτί, το κουτί της αλληλεγγύης. Έτσι ο απώτερος στόχος ήταν τα παιδιά εκτός από την διαμόρφωση της οικολογικής τους συνείδησης, να ευαισθητοποιηθούν και στο θέμα αυτό. Δηλαδή συλλέγοντας αυτά τα καπάκια, θα μπορούν να προσφέρουν αλληλεγγύη σε άτομα με κινητικά προβλήματα, ούτως ώστε αυτά τα καπάκια να διατεθούν να μπορέσει κάποιος συνάνθρωπος μας να πάρει ένα αμαξίδιο, το οποίο δεν θα μπορούσε διαφορετικά να το αποκτήσει».

Μαρία Κουτσούκου εκπαιδευτικός και μέλος αυτής
της πρωτοβουλίας

«Δίνουμε κίνητρο στα παιδιά για να ανακυκλώνουν»

 

Η κα. Μαρία Κουτσούκου εκπαιδευτικός και μέλος αυτής
της πρωτοβουλίας ανέφερε σχετικά.

«Στο σχολείο μας εφαρμόζεται ένα πρότυπο βιωματικό πρόγραμμα, με σκοπό να καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτό το ωραίο σχολείο σε μία κατάσταση όπου θα κυριαρχεί η καθαριότητα. Για αυτό σε συνεργασία με όλο το σύλλογο, όλοι οι καθηγητές συμμετέχουν σε αυτό, η διεύθυνση αλλά και το βοηθητικό προσωπικό. Αν δεν υπήρχε όλη αυτή η συνεργασία, δεν θα μπορούσαμε να βλέπουμε το σχολείο όπως ήταν τις πρώτες μέρες που το παραλάβαμε. Σε αυτό το βιωματικό πρόγραμμα που ξεκινήσαμε μαζί με τους μαθητές μας, υπάρχει ένα βραβείο, για να έχουν τα παιδιά και ένα κίνητρο. Κάθε μήνα βραβεύουμε το τμήμα συλλογικά που έβγαινε να είναι πιο καθαρό, όσον αφορά τα θρανία του, τα σκουπίδια κάτω και στο προαύλιο χώρο, αλλά και στον διαχωρισμό που κάνουμε σε κάθε τάξη. Εκεί υπάρχει μία μπλε σακούλα, ένα καλαθάκι σκουπιδιών, αλλά και το κουτί της αλληλεγγύης όπως το έχουμε ονομάσει, ούτως ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν πώς πρέπει να διαχωρίζουμε τα «σκουπίδια» μας, που δεν είναι σκουπίδια,  αφού τα ανακυκλώσιμα είναι κέρδος. Αυτό το συνειδητοποίησαν τα παιδιά πολύ περισσότερο με τα καπάκια που μαζεύουμε, που με τα οποία μπορούμε να αγοράσουμε ένα αμαξίδιο για τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Ξέρουν πλέον τα παιδιά ότι με 1,5 τόνο μπορεί να φτιαχτεί ένα αμαξίδιο για έναν άνθρωπο που πραγματικά το χρειάζεται. Σήμερα καλέσαμε τον σύλλογο, ο οποίος ανταποκρίθηκε και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να παραδώσουμε μαζί με τους μαθητές μας όσα καπάκια συγκεντρώσαμε αυτό το χρόνο και ειλικρινά νιώθουμε ότι έχουμε μία κοινωνική αλληλεγγύη την οποία πρέπει να την καλλιεργούν τα παιδιά».

Παντελής Παπαπαναγιώτου πρόεδρος του συλλόγου παραπληγικών και κινητικά αναπήρων

«Είμαι βαθύτατα συγκινημένος …»

 

Ο κ. Παντελής Παπαπαναγιώτου πρόεδρος του συλλόγου παραπληγικών και κινητικά αναπήρων περιφερειακής ενότητας Ηλείας και αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας δυτικής Ελλάδος αφού ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή την δράση, ανέφερε.
«Θέλω να διορθώσω κάτι. Το μεγάλο ευχαριστώ δεν μας το οφείλουν, εμείς τους το οφείλουμε, γιατί σήμερα είναι ανείπωτη η χαρά. Δύο χαρές θα έλεγα. Εμείς όταν πηγαίναμε σχολείο, κάναμε σε λυόμενα, εδώ βλέπω ένα πράσινο σχολείο, ίσως το μοναδικό στην Ηλεία που έχει διατηρηθεί τόσο σωστά και οι μαθητές έχουν αποκτήσει οικολογική συνείδηση πού οφείλεται στην προσπάθεια των καθηγητών, αλλά και όλου του προσωπικού. Όλοι οι χώροι είναι τρομερά καθαροί και το αποτέλεσμα της κοινωνικής αλληλεγγύης το βλέπετε. Μέχρι στιγμής έχουμε δώσει 21 αναπηρικά αμαξίδια, τα περισσότερα σε άτομα που δεν έχουν ασφάλεια. Επίσης θέλω να πω ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί, είναι η τελευταία φορά που δίνουμε για το καλοκαίρι, για λόγους ασφαλείας κατά πρώτον λόγω του κορωνιού, αλλά και γιατί έχει κορεστεί το εργοστάσιο που δουλεύει με το μισό προσωπικό. Αλλά θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια… Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που στήριξαν αυτή την προσπάθεια, τους Προσκόπους, τον Ερυθρό Σταυρό και όλους τους συλλόγους, αλλά και κάθε παιδί ξεχωριστά που με μία κίνηση αγάπης, παίρνοντας ένα καπάκι από ένα μπουκαλάκι νερό βοηθά κάποιον άνθρωπο που έχει κινητική αναπηρία. Συνεργαζόμαστε χρόνια με το Σύλλογο και τους καθηγητές και νιώθω πολύ συγκινημένος».

Σπύρος Ρασούλης πρόεδρος του 15μελούς

«Ξεφύγαμε από τα συνηθισμένα»

Τέλος ο Σπύρος Ρασούλης μαθητής και πρόεδρος του 15μελούς του 1ου Γυμνασίου Πύργου τόνισε για την χθεσινή πρωτοβουλία.
«Σήμερα έγινε μία τεράστια πράξη από την πλευρά του σχολείου μας. Εμείς από μικρά παιδιά, μέσω των δασκάλων και των καθηγητών μας, είμαστε ευαισθητοποιημένοι για να βοηθήσουμε στην ανακύκλωση, να ξεχωρίζουμε τα κοινά σκουπίδια με αυτά της ανακύκλωσης και τα καπάκια και έτσι φέτος με την βοήθεια των καθηγητών μας εμείς ως δεκαπενταμελές, βοηθήσαμε όσο μπορούσαμε. Πόσο μάλλον θέλοντας να βοηθήσουμε ένα συνάνθρωπο μας, για να αγοράσει ένα αμαξίδιο με αυτά τα καπάκια. Εμείς ξεφύγαμε από τα συνηθισμένα και προσπαθήσαμε όσο περισσότερο μπορούσαμε να βοηθήσουμε την όλη κατάσταση».

*** Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τέσσερις συντονίστριες καθηγήτριες αυτής της πράξης ήταν οι κες Γιώτα Νικολετάτου, Αριστέα Πεππά, Μαρία Κουτσούκου και Μάγδα Αργυροπούλου. Στην συγκέντρωση των καπακιών βοήθησε όλος ο Σύλλογος καθηγητών του πρώτου γυμνασίου, όλη η κοινότητα γενικά του πρώτου γυμνασίου (ο διευθυντής, οι καθηγητές συν το προσωπικό καθαριότητας), και φυσικά οι μαθητές του σχολείου.

Όλη η επικαιρότητα