Με μια νοσταλγική και αναγκαία επιστροφή σε μορφές που με τη δράση τους χάραξαν κάποια ορόσημα του τόπου μας ή που ανέδειξαν τη φυσιογνωμία δίνοντάς του το αγωνιστικό τους πνεύμα.
Στη χορεία αυτών των μορφών ανήκει ο αείμνηστος για μια 50ετία εκδότης – Διευθυντής της «Πατρίδας» Ελευθέριος Βαρουξής. Η εκδημία του, πριν από 30 χρόνια, σφράγισε μια ολόκληρη εποχή για τον Τύπο και τη δημοσιογραφία της Ηλείας.

Η εφ. «Πατρίς», ιδρυθείσα από τον χαλκέντερο κορυφαίο, δημοσιογράφο Λεωνίδα Βαρουξή, ανδρώθηκε και εξελίχθηκε επί των ημερών του Ελευθέριου Βαρουξή σε πολυεφημερίδα, πρώτη σε περιφερειακό επίπεδο.
Σε δύσκολες εποχές όπου η πολιτική ζωή του τόπου δοκιμάστηκε σκληρά η εφ. «Πατρίς» ήταν το ελεύθερο και ακαταμάχητο εκφραστικό μέσο υπερασπιζόμενο με σθένος τις αρχές και αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθεροτυπίας. Ο αείμνηστος Εκδότης – Διευθυντής της ασκούσε το δημοσιογραφικό λειτούργημα με υπευθυνότητα, με συνέπεια και ήθος. Είχε κάνει την εφημερίδα «Σχολή δημοσιογραφίας» η οποία δημιούργησε παράδοση με την ανάδειξη πολλών δημοσιογράφων.

Ο Ελευθέριος Βαρουξής «δίδαξε» για 40 και πλέον χρόνια, τους κανόνες και τα ιδανικά του ελεύθερου, δημοκρατικού και ασυμβίβαστου Τύπου. Του Τύπου, εκείνου που υπηρετεί, τα συμφέροντα του τόπου και μάχεται ανυπέρβλητα για τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά προβλήματα της κοινωνίας. Η εφ. «Πατρίς» και οι άνθρωποί της, χρωστάνε πολλά στον Ελευθέριο Βαρουξή, αλλά και η Ηλεία επίσης. Η προσφορά του, μέσα από την αγωνιστική έπαλξη της Εφημερίδας του, είναι ανεκτίμητη. Η τοπική ιστορία τον έχει κατατάξει στις πρώτες σελίδες της, ως έναν από τους σημαντικούς πρωταγωνιστές της.