Ηλεία

Δότης οργάνων ο άτυχος Ηλίας Λουρίδας: Μάγκας και μετά τον θάνατό του…

Ακούστε το άρθρο

Ο Ηλίας Λουρίδας μπορεί να απεβίωσε άδικα πριν από δύο ημέρες, όμως θα συνεχίζει να ζει μέσα από το σώμα δύο συνανθρώπων του, καθώς οι νεφροί του μεταμοσχεύθηκαν και ήδη έσωσαν δύο ζωές.

Τα τρία αδέλφια του έλαβαν μια γενναία απόφαση το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου τους ενημέρωσε ότι ο Ηλίας είναι κλινικά νεκρός και η κατάστασή του μη αναστρέψιμη. Χωρίς δεύτερη σκέψη, έδωσαν τη συγκατάθεσή τους ώστε να γίνει δωρεά οργάνων, προκειμένου να σώσουν ασθενείς που είναι σε λίστα αναμονής. Έτσι σύμφωνα με πηγές του Νοσοκομείου, προχθές το βράδυ έγινε η χειρουργική επέμβαση αφαίρεση των νεφρών από το σώμα του Ηλία. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν γίνει ήδη οι μεταμοσχεύσεις στους ασθενείς που ήταν σε αναμονή.

Από το περιβάλλον του Ηλία Λουρίδα επισημάνθηκε ότι η απόφαση πάρθηκε με το σκεπτικό ότι ο Ηλίας από μικρό παιδί έως και την ημέρα που υπέστη τη μοιραία πτώση με το δίκυκλο, ήθελε να βοηθά και να προσφέρει στους συμπολίτες του, ιδιαίτερα όσους το είχαν ανάγκη.

«Θέλαμε να σώσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσαμε, διότι αυτό θα ήθελε και ο Ηλίας. Αυτό έκανε σε όλη του τη ζωή, βοηθούσε όλο τον κόσμο. Μεγαλώσαμε μαζί και είμαι σίγουρος ότι η απόφαση για τη δωρεά ανταποκρίνεται απόλυτα σε αυτό που θα επιθυμούσε και ο ίδιος να γίνει. Για μένα είναι παράδειγμα ζωής και έχω πει στην οικογένειά μου ότι αν τυχόν μου συμβεί κάτι ανάλογο, θα ήθελα και γω να κάνω το ίδιο», δήλωσε με συγκίνηση στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Παναγιώτης Λουρίδας, εξάδελφος του Ηλία.

Η κηδεία του Ηλία Λουρίδα τελέστηκε χθες το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πρασίνου, με την παρουσία πλήθους πολιτών από όλη την Ηλεία, οι οποίοι είπαν το τελευταίο αντίο στον πρόωρα χαμένο τους φίλο.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, ο θάνατός του επήλθε από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

«Δώρο ζωής η δωρεά οργάνων»

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Εντατικής θεραπείας και διευθύντρια της Κλινικής Αναισθησιολογίας & Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Φωτεινή Φλίγκου έχει τονίσει σε συνέντευξή της στην εφ. «Πατρίς» ότι η δωρεά οργάνων αποτελεί ύψιστη πράξη αλτρουισμού, αγάπης και πολιτισμού, καθώς και τη μόνη σωτήρια λύση για εκατοντάδες συνανθρώπους μας, που βρίσκονται σε τελικό στάδιο και ελπίζουν σε ένα θαύμα για να επιζήσουν.

«Η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια. Θεωρητικά οι περισσότεροι από εμάς είμαστε θετικοί στην ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και μάλιστα θα θέλαμε να βρεθεί ένα μόσχευμα για εμάς ή για αγαπημένο μας πρόσωπο σε περίπτωση ασθένειας. Στην πράξη όμως αισθανόμαστε φόβο, επιφυλακτικότητα ή ακόμη και αδιαφορία», ανέφερε στην εφ. «Πατρίς» η κα Φλίγκου, προσθέτοντας ότι η πιθανότητα να χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι, κάποια στιγμή στη ζωής μας, ένα μόσχευμα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να δωρίσουμε τα όργανά μας μετά θάνατον.

«Η Δωρεά Οργάνων είναι Δώρο Ζωής», είπε χαρακτηριστικά.

Όλη η επικαιρότητα