WEB tv Οικονομία

Εφορία, ταμεία, δήμοι, όλα σε 72 δόσεις – Μέσα στο Φλεβάρη οι ανακοινώσεις

Η ρύθμιση- «σκούπα» θα προσφέρει πάρα πολλές δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν αρχίσει να σωρεύονται ξανά σε εφορία, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία.
Ακούστε το άρθρο

Έκτακτη ρύθμιση οφειλών, για να καλύψει έκτακτες δυσκολίες και ανάγκες που έχουν ανακύψει λόγω της ακρίβειας, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο.

Η ρύθμιση- «σκούπα» θα προσφέρει πάρα πολλές δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν αρχίσει να σωρεύονται ξανά σε εφορία, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία. Οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, οι τελικές αποφάσεις όμως αναμένονται τέλη Φεβρουαρίου.

Όπως όλα δείχνουν, οι οφειλές της τριετίας 2020-2022 θα πάρουν «τράτο» για επιπλέον έξι ή και παραπάνω χρόνια, με ορίζοντα εξόφλησης το 2029 ή και αργότερα. Το σχέδιο προβλέπει και πάνω από 70 ή 80 δόσεις σε εφορία, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία.

Στόχος είναι το νέο πρόγραμμα δόσεων να τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο. Θα αφορά νέα χρέη, όχι όμως όσα έχουν δημιουργηθεί μέσα στο 2023, τα οποία θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί ολοσχερώς ή να έχουν μπει σε πάγια ρύθμιση με 24 ή έως 48 δόσεις.

Τι εξετάζεται

Στο οικονομικό επιτελείο κερδίζει έδαφος η άποψη ότι σε έκτακτες συνθήκες, δεν επαρκεί ο «μόνιμος» μηχανισμός ρύθμισης οφειλών μέσω του εξωδικαστικού, διότι καλύπτει μόνο όσους έχουν χρέη πάνω από 10.000 ευρώ ή βρίσκονται ένα βήμα πριν από την πτώχευση.

Αντίστοιχα ούτε η μόνιμη ρύθμιση με τις 24 δόσεις φαίνεται πως επαρκεί. Αντιθέτως, μια γενναία έκτακτη ρύθμιση, αν σχεδιαστεί σωστά, μπορεί να μην πλήξει τα κρατικά έσοδα, αλλά να τα ενισχύσει, καθώς θα επιτρέψει να πληρώνουν και όσοι κινδυνεύουν να σταματήσουν να πληρώνουν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν συγκεντρώσει εισηγήσεις από όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, καθώς διαπιστώνεται η ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης. Επιδιώκεται μία ενιαία ρύθμιση για όλες τις οφειλές, αλλά δεν αποκλείεται τελικά να «τρέξουν» δύο ή τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις για διαφορετικές ανάγκες πληρωμών.

Και συγκεκριμένα:

Ρύθμιση χρεών στην εφορία

Στο υπουργείο Οικονομικών βλέπουν την ανάγκη να φέρουν μια νέα έκτακτη ρύθμιση οφειλών. Βάσει των σχεδιασμών τους, είναι η ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας που ίσχυσε πριν από ένα χρόνο. Θέλουν να τη βελτιώσουν όμως για να την εκμεταλλευτούν περισσότεροι. Ο πήχης των εισηγήσεων ξεκινάει από 36 άτοκες δόσεις, αλλά εκτείνεται και σε μέχρι 72 έντοκες δόσεις, δηλαδή εξόφληση μέχρι και 6 χρόνια μετά. Ωστόσο, εξετάζονται και εισηγήσεις υπηρεσιών και υπουργείων για περισσότερες και από 80 ή 100 δόσεις – φτάνοντας μέχρι και τα 7 ή 8 και 10 χρόνια! Σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση θα ισχύσει οριζόντια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ασχέτως ΚΑΔ. Θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές από κάθε είδους φόρους, πρόστιμα ή τέλη, για ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ ή φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ. Αν και εστιάζει στα νέα χρέη που γεννήθηκαν ή ρυθμίστηκαν μετά το 2020, ενδέχεται να ανοίγει «παράθυρο» για να ενταχθούν και χρέη παλαιότερων ετών.

Ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία

Εξετάζεται ανάλογη ή ελαφρώς μικρότερης διάρκειας ρύθμιση από εκείνη της εφορίας, που θα καλύπτει οφειλές από εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ρύθμιση για τα χρέη σε δήμους

Χρέη στους ΟΤΑ από πρόστιμα, κλήσεις, παραβάσεις κ.λπ. αναμένεται να ενταχθούν στην κοινή ρύθμιση. Αν όμως αυτή δεν ξεπεράσει τελικά τις 72 ή 80 δόσεις, ενδέχεται να ισχύσει ξεχωριστή ρύθμιση που θα προσφέρει 100 ή 120 δόσεις

Νίκος Καρυώτης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας
«Όσο μεγαλύτερο το διάστημα αποπληρωμής, τόσο το καλύτερο»

«Επειδή τα τελευταία χρόνια με τις διαδοχικές κρίσεις έχουν συσσωρευτεί ας πούμε σε κάποιες επιχειρήσεις ένας μεγάλος όγκος υποχρεώσεων που σε μερικές είναι πολύ υψηλός μάλιστα, καλό είναι να υπάρχουν οι ρυθμίσεις οι οποίες να είναι σε βάθος χρόνου. Αν είναι δυνατόν να είναι και σε 120 δόσεις σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλο χρέος, ώστε να είναι δυνατόν στις επιχειρήσεις να μπορούν να ανταπεξέρχονται μηνιαίως για να έχουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να πληρώνουν και τα παλαιότερα χρέη. Οπότε όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα αποπληρωμής, τόσο το καλύτερο».

Κωνσταντίνος Νικολούτσος, Πρόεδρος ΕΒΕ Ηλείας
«Κατάσταση που βελτιώνει τη σημερινή δυνατότητα ρύθμισης, πάγιο αίτημα οι 120»

«Το πάγιο αίτημα του επιμελητηρίου είναι οι 120 δόσεις, όπως άλλωστε είχε τοποθετηθεί και δημόσια ο Σκυλακάκης σε σχετική εκδήλωση που έγινε στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή. Βέβαια θα έπρεπε αυτές οι 120 δόσεις κατά κάποιο τρόπο να εξυπηρετούν και κάποιους από τους οφειλέτες των πυρόπληκτων δανείων, των οποίων έχουν καταπέσει οι εγγυήσεις και βρίσκονται στα δημόσια ταμεία. Αυτό που διαβάζουμε για τις 72 δόσεις είναι μια κατάσταση που βελτιώνει τη σημερινή δυνατότητα ρύθμισης και ειδικά για πολλούς συμπολίτες που έχουν θέματα με τους δήμους.

Ηλίας Ξανθούλης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου «Πάγια πρότασή μας η οριζόντια ρύθμιση»

«Οι ρυθμίσεις που σκέφτεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι στην κατεύθυνση αυτών που έχουμε ζητήσει αλλά πιστεύω είναι λίγες οι δόσεις. Εμείς θα ξαναφέρουμε την πρότασή μας που είναι πάντα επίκαιρη, να γίνει οριζόντια ρύθμιση και στις τράπεζες και στα ασφαλιστικά ταμεία και σε όλα ώστε επιτέλους η αγορά να πάρει ένα ξεκίνημα».

Όλη η επικαιρότητα