Ηλεία

Καθαρά Δευτέρα στην Ηλεία: Που θα κάνουμε Κούλουμα

Ο Εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στην ύπαιθρο είναι γνωστός και ως “Κούλουμα” - Πολλοί Δήμοι μάλιστα διοργανώνουν εκδηλώσεις με συναυλίες ή άλλα δρώμενα και προσφέρουν δωρεάν διάφορα σαρακοστιανά.
Ακούστε το άρθρο

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Απόκρεω.

Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. 

Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώγεται λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα).

Κούλουμα

Ο Εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στην ύπαιθρο είναι γνωστός και ως “Κούλουμα”. Πολλοί Δήμοι μάλιστα διοργανώνουν εκδηλώσεις με συναυλίες ή άλλα δρώμενα και προσφέρουν δωρεάν διάφορα σαρακοστιανά.

Τα καλύτερα σημεία στην Ηλεία, για να φάτε σαρακοστιανά και να πετάξετε τον χαρταετό σας
Κατάκολο

Συνεχίζοντας την παράδοση που διατηρεί το επίνειο του Πύργου στην τήρηση των εθίμων της Καθαράς Δευτέρας θα γιορτάσει και φέτος τα «Κούλουμα» στο λιμάνι.

Ο Δήμος Πύργου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και η Κοινότητα Κατακόλου καλούν όλους τους δημότες στα «Κούλουμα 2023» την Καθαρή Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου στο Κατάκολο και ώρα 11.30 π.μ. Θα προσφερθούν Σαρακοστιανά εδέσματα για όλους τους επισκέπτες.

Κουρούτα

Ο Δήμος Ήλιδας σε συνεργασία με το Σύλλογο Οικιστών Κουρούτας και με τους συλλόγους Εμπορικό και Εστίασης Ήλιδας, έχουν ετοιμάσει ένα πλήρες πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, έτοιμο να προσφέρει ψυχαγωγία και διασκέδαση στους επισκέπτες που αναμένεται να επισκεφθούν την παραλία της Κουρούτας την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη g geo (@gpgeorgakis)

Από τις 11 το πρωί στην Πλατεία της Κουρούτας, θα υπάρχουν τραπεζαρίες από σαρακοστιανά εδέσματα για τον κόσμο, ενώ από τις 12 το μεσημέρι τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Η ΕΛΙΣΣΑ και του Δήμου Ήλιδας θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς. Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρουν το λαικό- δημοτικό σχήμα με τους Θοδωρή Σωτηρόπουλο, Ανδρέα Λάβδα και στο κλαρίνο τον Βαγγέλη Κωστόπουλο, ενώ μαζί τους συμμετέχει και 7μελής ορχήστρα.

Παλούκι

Μπορεί να μην υπάρχει κάποια προγραμματισμένη εκδήλωση στην τοποθεσία αυτή, όμως το γραφικό λιμάνι του Παλουκίου, είναι διαχρονικά στις πρώτες επιλογές των Ηλείων για την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας.

Αφού φας τα σαρακοστιανά σου, σε κάποια ταβέρνα της περιοχής, μπορείς πετάξεις τον χαρταετό σου στην χρυσαφένια αμμουδιά δίπλα από το λιμάνι και να απολαύσεις την γαλήνη που προσφέρει το τοπίο.

Λόφος Δρούβα 

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, γιορτάζει φέτος παραδοσιακά Κούλουμα, στον χώρο διεξαγωγής της εμποροπανήγυρης Στρεφίου, και στον λόφο Δρούβα, κλείνοντας με τον πλέον ιδανικό τρόπο το εορταστικό πρόγραμμα εκδηλώσεών του.

Μουσική, χορός, σαρακοστιανά εδέσματα, αλλά και διαγωνισμός χαρταετού.

Αρκούδι

Δεν χρειάζεται κανείς ιδιαίτερη αφορμή για να επισκεφτεί το στολίδι του δήμου Πηνειού. Ο λόγος φυσικά για το Αρκούδι, το παραθαλάσσιο χωριό που φημίζεται για τις γραφικές του ταβέρνες, τα καταγάλανα νερά και τα ονειρεμένα ηλιοβασιλέματα.

Ιδανική τοποθεσία για να απολαύσεις εκλεκτά σαρακοστιανά, και να πετάξεις τον χαρταετό σου, με φόντο το γαλάζιο του Ιονίου.

Καϊάφας

Είτε επιλέξεις να βάλεις τα σαρακοστιανά σου σε ένα καλάθι και να κάνεις πικ-νικ, είτε προτιμήσεις κάποια ταβέρνα, ο Καϊάφας, είναι το ιδανικό μέρος, για αξέχαστα Κούλουμα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @penyplatan

Ιδιαίτερα αν αγαπάς τη φύση, αυτή η ονειρεμένη τοποθεσία θα σε ανταμείψει με τον καλύτερο τρόπο.

Κακόβατος

Το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό του Κακόβατου, βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του Κυπαρισσιακού Κόλπου, και διαθέτει μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Πελοποννήσου.

Θα πετάξεις τον χαρταετό σου, τρέχοντας στην χρυσή άμμο, και θα απολαύσεις τα σαρακοστιανά σου σε μια από τις ταβέρνες που βρίσκονται σε αυτήν την τόσο προικισμένη, από φυσική ομορφιά, τοποθεσία.

Καλά Κούλουμα και Καλή Σαρακοστή! 

Όλη η επικαιρότητα