Ηλεία

Όλη η Ολυμπία ένα «αρχαιολογικό πάρκο»: Τι ανέδειξε η χθεσινή συνεργασία Περιφέρειας – Δήμου με το «Διάζωμα»

Ακούστε το άρθρο

Η Ολυμπία με το βαρύ ιστορικό και πολιτιστικό της φορτίο, ανοίγεται στο μέλλον.

Ήρθε η ώρα να μπει στον σύγχρονο, παγκόσμιο χάρτη ως  διεθνές σύμβολο πολιτισμού και βιωσιμότητας.

Ήρθε η ώρα για την ευρύτερη περιοχή, να αναδείξει το πλούσιο πολιτιστικό της απόθεμα και η Αρχαία Ολυμπία, η Πατρίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, να κερδίσει την θέση που πραγματικά της αξίζει ως ένα από τα πιο ισχυρά brandname παγκοσμίως.

Αυτό επισημάνθηκε κατά την παρουσίαση του μνημονίου συνεργασίας από τον    Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας  Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργο Γεωργιόπουλο και τον Πρόεδρο του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» Σταύρο Μπένο.

Όπως επισημάνθηκε στόχος της συνεργασίας των τριών φορέων είναι η ένωση των δυνάμεων, των ιδεών και των αντιλήψεων προκειμένου να σχεδιαστεί ένα καινοτόμο πλάνο για την αξιοποίηση και ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών που διαθέτει η περιοχή.

Πως θα γίνει αυτό; Με συνέργειες και ορθή αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Επίσης  η συνεργασία προσβλέπει στην η δημιουργία μιας  νέας  στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) που στόχο θα  έχει την βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη της Αρχαίας Ολυμπίας, μέσα από σημαντικές δράσεις .

Στα πλαίσια του σχεδιασμού αυτού είναι και η  δημιουργία του «αρχαιολογικού πάρκου» της Ολυμπίας.

Το αρχαιολογικό πάρκο… στην γη της φλόγας

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα συνδέσει  τον αρχαιολογικό χώρο  με το αστικό τοπίο και  τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Το «αρχαιολογικό πάρκο» δεν θα αναφέρεται μόνος σε   έργα υποδομής αλλά κυρίως σε  δράσεις, όπως οι ψηφιακές εφαρμογές,  η εξωστρέφεια και η προβολή της περιοχής  σε διεθνές επίπεδο.

Η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου αποτελούν κυρίαρχες επιδιώξεις

Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την   ανάδειξη των τοπικών προϊόντων μέσα από ένα σύμφωνο ποιότητας  με συγκεκριμένες προδιαγραφές συμμετοχής,  με  εκπαιδευτικά προγράμματα, με  περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες αλλά  κυρίως με τη διαδραστική συμμετοχή και εμπειρία των τουριστών.

«Θέλουμε η Δυτική Ελλάδα να λάμψει σε όλον τον κόσμο.

Θέλουμε η Αρχαία Ολυμπία να είναι το σύμβολο της ελπίδας και της εξωστρέφειας.

Ήρθε η ώρα λοιπόν από τα σχέδια και τα οράματα να περάσουμε σε πράξεις και δράσεις.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχωρά στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Διάζωμα», προκειμένου να διαμορφώσουμε από κοινού μια νέα στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης  που στόχο έχει την βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη της Αρχαίας Ολυμπίας ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργίοπουλς  επισήμανε ότι «η Ολυμπία αποτελεί  μήτρα οικουμενικών αξιών, γι’ αυτό είναι ένας παγκόσμιος τόπος, ένα οικουμενικό μνημείο πολιτισμού που αναζητεί όμως τον ρόλο της μέσα στον σύγχρονο κόσμο.

Αυτός είναι και ο στόχος μας μέσα από την συνεργασία αυτή.

Να αξιοποιήσουμε το ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο της Ολυμπίας προσαρμοσμένο μέσα από σύγχρονες και καινοτόμες πρακτικές» τόνισε  ο κ Γεωργιόπουλος.

«Το μνημόνιο συνεργασίας για ένα αρχαιολογικό πάρκο στην Αρχαία Ολυμπία είναι μια πολύ μεγάλη στιγμή και τιμή για το ΔΙΑΖΩΜΑ.

Θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε στην ανάδειξη ενός τόσο σπουδαίου μνημείου και τη σύνδεσή του με την τοπική κοινωνία και την οικονομία της χώρας», σημείωσε ο   κ Σταύρος  Μπένος.

Στόχος μας  είναι να υπάρξει ολιστική διαχείριση του τεράστιου  πολιτιστικού αποθέματος αλλά και του ονόματος της Αρχαίας Ολυμπίας, να συνδέσουμε δηλαδή  τα αρχαιολογικά και  περιβαλλοντικά μνημεία με την πραγματική ζωή και την πραγματική οικονομία, τους αγρότες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα τουριστικά καταλύματα».

Όλη η επικαιρότητα