Τα τελευταία χρόνια τα καρδιακά περιστατικά παρουσιάζουν συνεχιζόμενη αύξηση, γεγονός που συνδέεται με το άγχος, τις κακές διατροφικής συνήθειες και γενικότερα με τον τρόπο ζωής.
Το παραπάνω αποτυπώνεται και στο αυξημένο ποσοστό ασθενών στην Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου Πύργου, με περισσότερες από 1.000 νοσηλείες μόνο τα τελευταία τρία χρόνια.
Με αφορμή την σημερινή ημέρα μίλησαν στην εφ. «Πατρίς» η Μαρία Κούλη, Καρδιολόγος Συντονίστρια / Διευθύντρια της Καρδιολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Πύργου και η Ανδριανή Βασιλοπούλου Msc Νοσηλεύτρια, Προϊσταμένη Μονάδας Εμφραγμάτων και Καρδιολογικής Κλινικής, όπου αμφότερες τόνισαν την σημασία της πρόληψης, αλλά και την αναγκαιότητα στην αλλαγή του τρόπου ζωής.
«Στον νομό μας παρατηρείται αύξηση της Καρδιαγγειακής νόσου τα τελευταία έτη» δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Κούλη, η οποία ανέφερε αρχικά ότι «η παγκόσμια ημέρα καρδιάς δημιουργήθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγείας προκειμένου να ενημερώσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ότι οι παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος που επηρεάζουν την καρδιά και τα αγγεία μας και ενδεικτικά περιλαμβάνουν το έμφραγμα, το εγκεφαλικό και την καρδιακή ανεπάρκεια αποτελούν τον νούμερο ένα δολοφόνο, οδηγώντας κάθε χρόνο 20,5 εκατομμύρια πρόσωπα στην πρώιμη απώλεια της ζωής τους.

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2021, το ποσοστό θνησιμότητας, στην Ελλάδα από καρδιαγγειακά νοσήματα και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια -συνολικά- ξεπερνά το 31%.
Η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, με τα ποσοστά να κατατάσσουν τη χώρα σε υψηλές θέσεις στην Ευρώπη, ιδίως στις ηλικίες 5-19 ετών, όπου περίπου το 35-37% των παιδιών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Στόχος αυτής της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών είναι να μειώσουμε αυτόν τον αριθμό, όσο γίνεται περισσότερο!
Το 80% αυτών των πρώιμων θανάτων μπορεί να προληφθεί με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας: σε αυτά που πίνουμε και τρώμε, στο πόσο ασκούμαστε και στον τρόπο που χειριζόμαστε το άγχος μας. Μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία της καρδιάς μας και να νικήσουμε τις καρδιαγγειακές παθήσεις!
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, το 25,4% των ατόμων ηλικίας ≥ 15 ετών στις χώρες μέλη της EE ήταν χρήστες προϊόντων καπνού. Όσον αφορά τη διατροφή το 2019, το 54,8% των ανθρώπων στις χώρες μέλη της ΕΕ ήταν υπέρβαροι και το 17,0% παχύσαρκοι, με παρόμοια ποσοστά για χώρες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Το 2019 επηρέασε το 36% των γυναικών και το 41% των ανδρών, στις χώρες μέλη της ΕΕ
Ταυτόχρονα καταγράφονται ανεπαρκή επίπεδα σωματικής δραστηριότητας των πολιτών στο μέσο όρο της ΕΕ.
Συνολικά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, παρέμειναν η πιο κοινή αιτία θανάτου που ευθύνεται για >1,6 εκατομμύρια θανάτους στις γυναίκες και >1,5 εκατομμύρια στους άνδρες. Η θνησιμότητα από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή ανεπάρκεια παρουσίασε παρόμοια δυσμενή εξέλιξη. Οι στόχοι της δράσης είναι η ενημέρωση πολιτών για πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και η ενίσχυση υγιεινών συνηθειών (να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες να ακολουθήσουν το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής, εστιάσουμε στην πρόληψη της παχυσαρκίας, την αερόβιο άσκηση και την διακοπή του καπνίσματος)».
Όσον αφορά την κατάσταση στην Καρδιολογική Κλινική του Γ.Ν. Πύργου, η Μαρία Κούλη επεσήμανε ότι «η κλινική δέχεται αυξημένο ποσοστό ασθενών με οξέα στεφανιαία σύνδρομα και η αντιμετώπιση τους γίνεται με τον βέλτιστο τρόπο σε συνεργασία με τα τριτοβάθμια νοσοκομεία της Πάτρας. Επίσης οι ασθενείς ενθαρρύνονται στο σωστό follow up με στόχο την μείωση των επανανοσηλειών».
Σύμφωνα με τη Διευθύντρια, στόχος είναι, μόλις η Καρδιολογική κλινική επανδρωθεί επαρκώς, να αναλάβει δράσεις που θα αφορούν αφενός διαλέξεις στην κοινότητα με στόχο την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου (Ενημέρωση για πρόληψη και έλεγχο υπέρτασης, δυσλιπιδαιμίας, σακχαρώδους διαβήτη, Συμβουλευτική διακοπής καπνίσματος , με παρουσίαση δυνατοτήτων φαρμακευτικής υποστήριξης) αλλά και πιο στοχευμένο προληπτικό έλεγχο των πολιτών σε συνεργασία με τις πρωτοβάθμιες μονάδες».
Η Ανδριανή Βασιλοπούλου Msc Νοσηλεύτρια, Προϊσταμένη Μονάδας Εμφραγμάτων και Καρδιολογικής Κλινικής Γ.Ν. Ηλείας – Ν.Μ. Πύργου ανέφερε μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ότι «η καθημερινότητα συχνά μας απομακρύνει από τη φροντίδα της υγείας μας. Η Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία καθιέρωσε την 29η Σεπτεμβρίου ως ημέρα αφιερωμένη στην καρδιά, για να υπενθυμίσει σε όλους μας ότι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η πρόληψη αποτελούν τον ασφαλέστερο δρόμο προς την καλή καρδιαγγειακή υγεία.

Η διακοπή του καπνίσματος, η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, η άθληση, ο τακτικός καρδιολογικός έλεγχος, η ενίσχυση της πρόληψης –είτε ατομικά, είτε μέσα από τα εθνικά προγράμματα προληπτικής ιατρικής- είναι από τα ελάχιστα που μπορούμε όλοι να προσφέρουμε στον εαυτό μας. Η επιστήμη με τις γνώσεις, την τεχνολογία, τα φάρμακα και τα πρωτόκολλα που έχει στη διάθεσή της παρεμβαίνει έγκαιρα και ουσιαστικά με αποτέλεσμα την καλύτερη διαχείριση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Ενδεικτικά στο Νοσοκομείο Πύργου, την τελευταία τριετία, νοσηλεύτηκαν στη Μονάδα Εμφραγμάτων και στην Καρδιολογική Κλινική 1.500 και 2.000 ασθενείς αντίστοιχα. Το Καρδιολογικό Τμήμα συνεχίζει σταθερά με συνέπεια και σοβαρότητα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού του νομού, προσφέροντας την καλύτερη δυνατή φροντίδα υγείας με την ποιότητα που αρμόζει στον ασθενή.
Η Καρδιά είναι πολύτιμη και αξίζει τη φροντίδα μας!».