Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Πενταπλασιάστηκαν τα περιστατικά σεξουαλικής βίας σε έναν χρόνο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25/11), η 4η Ετήσια Έκθεση της Βίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναδεικνύει τις διαστάσεις της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, όπου μάλιστα τα καταγεγραμμένα περιστατικά παρουσιάζουν σημαντική αύξηση.

«Αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε» – Η εφ. «Πατρίς» ανοίγει το γκρίζο φάκελο της βίας κατά ανηλίκων στη χώρα μας

Οι αριθμοί τρομάζουν, όπως και η κοινή παραδοχή πως σε κλειστές επαρχιακές κοινωνίες όπως στην Ηλεία, ιστορίες παιδικής κακοποίησης, είτε σωματικής, είτε σεξουαλικής, είτε λεκτικής, μένουν τις περισσότερες φορές «κρυμμένες» πίσω από σφραγισμένες πόρτες και κλειστά στόματα. Άλλωστε οι ειδικοί τονίζουν πως κλειδί για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι να το κοιτάξουμε στα μάτια και να βοηθήσουμε, ο καθένας από το μετερίζι του, ώστε ανοίξουν  αυτές οι «κλειστές πόρτες».

Θεραπεία μέσω έργου – Γνωριμία με την επιστήμη που ενισχύει την υγεία και προωθεί την ευημερία

27 Οκτωβρίου σήμερα, παγκόσμια ημέρα εργοθεραπείας και αυτό από μόνο του αποτελεί μία ωραία αφορμή να συζητήσουμε με την εργοθεραπεύτρια Χαρά Κρητικού και να μάθουμε τι είναι αυτή – η άγνωστη σε πολλούς – επιστήμη.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού: Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στη θεραπεία

Έξι γυναίκες στις εκατό, από τις δεκάδες χιλιάδες, που υποβλήθηκαν σε δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο, διαγνώστηκαν έγκαιρα με καρκίνο του μαστού και στην πλειονότητα τους, δε χρειάστηκαν μαστεκτομή ή χημειοθεραπεία.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού: Μαρτυρίες γυναικών από την Ηλεία που βγήκαν νικήτριες

Ο καρκίνος του μαστού, στις μέρες μας, θεωρείται από τις πιο συνήθεις ασθένειες καθώς σύμφωνα με μελέτες 1 στις 7 γυναίκες θα παρουσιάσει καρκίνο του μαστού κατά την διάρκεια της ζωής της και οι πιθανότητες ανάρρωσης αυξάνονται όταν η διάγνωση γίνει σε πρώιμο στάδιο.

Ένα συγκλονιστικό βίντεο για την ψυχική υγεία

Η βρετανική Νόργουιτς Σίτι δημοσίευσε ένα βίντεο που καλό θα είναι να δουν άπαντες, για να αρχίσουν να παρατηρούν στα αλήθεια, με ειλικρινή ενσυναίσθηση, τον διπλανό τους, ακόμα και σε μέρη που δεν περιμένει να δει κανείς κάποιον που παλεύει με την κατάθλιψη. Όπως το γήπεδο.

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2023: «Όλοι έχουμε δικαίωμα στην Ψυχική Υγεία» – Τέσσερις ψυχολόγοι μιλούν στην εφ. «Πατρίς»

«Η ψυχική υγεία ως παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα». Αυτό είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμια Ημέρας Ψυχικής Υγείας, που στοχεύει στην βελτίωση της γνώσης, την ευαισθητοποίηση και την προώθηση δράσεων που προάγουν και προστατεύουν την ψυχική υγεία όλων ως παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα.

Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά (Τσιγγάνων)

Κάθε χρόνο στις 2 Αυγούστου τιμάται η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά (Τσιγγάνων), με πρωτοβουλία μη κυβερνητικών οργανώσεων, για να υπενθυμίσει στους πολίτες όλου του κόσμου τον αφανισμό που υπέστησαν οι Ρομά (Porrajmos στη γλώσσα τους) στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας: Σχεδόν 8.000 νέες λοιμώξεις κάθε μέρα

Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας. Στόχος της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ενημέρωση των πολιτών και η ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων για τις ιογενείς ηπατίτιδες, την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους.

Οι 6 κυριότερες αιτίες πνιγμού – Ετησίως σημειώνονται 236.000 θάνατοι, στην Ελλάδα περίπου 350

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι κάθε έτος παγκοσμίως σημειώνονται περίπου 236.000 θάνατοι από πνιγμό, αλλά πιθανώς αυτός ο αριθμός να υποτιμά το πραγματικό πρόβλημα δημόσιας υγείας που σχετίζεται με τον πνιγμό.

«Ζούμε, επειδή ΕΣΥ προσφέρεις!» – Αφιερωμένη στους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Αφιερωμένη στους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς, στα άτομα που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία και στους καρκινοπαθείς, είναι η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Όλοι ξέρουν τους κινδύνους, αλλά λίγοι το σταματούν…

Σήμερα και κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος (World No Tobacco Day), μια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που καθιερώθηκε το 1987 για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τους κινδύνους του καπνού και τις αποτρέψιμες ασθένειες που δημιουργεί.

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: Κράτησαν όρθιο το ΕΣΥ – Τι λένε οι Ηλείοι πρωταγωνιστές στον χώρο της δημ. υγείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών που τιμάται σήμερα, δεν αποτελεί απλά μια γιορτή, αλλά κυρίως μια υπενθύμιση για το διαχρονικό έργο που προσφέρουν και επιτελούν οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές στις δομές του δημοσίου συστήματος υγείας της χώρας μας.

Ελευθερία του Τύπου: Στην 107η θέση η Ελλάδα – Η κατάταξη των χωρών από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα

Η Σενεγάλη και η Τυνησία συγκαταλέγονται στις χώρες που υπέστησαν τις μεγαλύτερες πτώσεις στην ετήσια κατάταξη ως προς την ελευθερία του Τύπου που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF).

Γκουτέρες: Τουλάχιστον 67 εργαζόμενοι στα ΜΜΕ σκοτώθηκαν το 2022 – Η ελευθερία του Τύπου είναι η ψυχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το μήνυμα πως «καθώς οι δημοσιογράφοι υπερασπίζονται την αλήθεια, ο κόσμος είναι μαζί τους», στέλνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, με τη συστηματική εξόντωση ενάμισυ εκατομμυρίου ανθρώπων από τις Οθωμανικές αρχές την τριετία 1915-1918. Υπήρξε ο προάγγελος του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ημέρα της Γης: Το Doodle της Google προτείνει ενέργειες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά

Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα της Γης, το doodle αναδεικνύει μικρούς και μεγάλους τρόπους που άτομα και κοινότητες μπορούν να συνεργαστούν, αναλαμβάνοντας δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής. 

Μήνυμα Χαράλαμπου Μπονάνου για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, σαν μια προσπάθεια να επικεντρωθούμε στα πολύ σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλους τους πολίτες.

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων – Ημέρα προβληματισμού για τις συνθήκες στην Ελλάδα

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τις φιλοζωικές οργανώσεις της Ολλανδίας για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, σχετικά με την τύχη των εκατοντάδων εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες.

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου: Ενάντια στο σκοτάδι της άγνοιας και του εξτρεμισμού

Κάθε χρόνο, στις 27 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, που ο εορτασμός της καθιερώθηκε το 1962, μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου από μια χώρα-μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.) γράφει το μήνυμα, το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε σε όλον τον κόσμο.

Πιο δυνατή σήμερα η φωνή των ατόμων με σύνδρομο Down

Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το 2006 από τα σωματεία International Down Syndrome Association και European Down Syndrome Association ως η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down, με πρωτοβουλία του Έλληνα γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, Καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα , ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.

Όλη η επικαιρότητα