LIVE ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πελοπόννησος: Λιγότερα τροχαία, περισσότεροι νεκροί – Η σφοδρότητα των συγκρούσεων τρομάζει

Πελοπόννησος: Λιγότερα τροχαία, περισσότεροι νεκροί – Η σφοδρότητα των συγκρούσεων τρομάζει

Τα τροχαία έπεσαν κατά 48%, οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 25% – Η σκοτεινή όψη της οδικής ασφάλειας στην Πελοπόννησο


Πρόσθεσε το Patrisnews στη Google

Patrisnews

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτουν μια επικίνδυνη μεταβολή στην οδική ασφάλεια. Τα ατυχήματα μειώθηκαν σχεδόν στο μισό, όμως οι συγκρούσεις αποδείχθηκαν πολύ πιο θανατηφόρες. Στο επίκεντρο η Αργολίδα, εντυπωσιακή βελτίωση στη Λακωνία.

Μπορεί οι συγκρούσεις στους δρόμους της Πελοποννήσου να μειώθηκαν αισθητά, όμως η εικόνα μόνο καθησυχαστική δεν είναι. Αντίθετα, τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνουν μια ιδιαίτερα ανησυχητική πραγματικότητα: λιγότερα τροχαία, αλλά περισσότερες ανθρώπινες απώλειες.

Ο Απρίλιος του 2026 κατέγραψε μόλις 16 τροχαία ατυχήματα, έναντι 31 τον αντίστοιχο μήνα του 2025, σημειώνοντας μείωση 48,4%. Ωστόσο, οι νεκροί αυξήθηκαν από 4 σε 5, καταγράφοντας άνοδο 25%, γεγονός που δείχνει ότι τα τροχαία που σημειώνονται είναι πλέον πολύ πιο σφοδρά και με βαρύτερες συνέπειες.

Ακόμη πιο αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι, ενώ η Πελοπόννησος συγκεντρώνει μόλις το 2% των τροχαίων ατυχημάτων σε πανελλαδικό επίπεδο, αναλογεί στο 14,3% των θανάτων, ποσοστό που προκαλεί έντονο προβληματισμό για την κατάσταση του οδικού δικτύου αλλά και τη σφοδρότητα των συγκρούσεων.

Η Αργολίδα στο επίκεντρο

Τη δυσμενέστερη εικόνα παρουσιάζει η Αργολίδα, όπου τα τροχαία αυξήθηκαν από 1 σε 4, καταγράφοντας ποσοστιαία αύξηση 300%. Παράλληλα, ο νομός ήταν ο μοναδικός στην Πελοπόννησο που θρήνησε δύο νεκρούς, ενώ καταγράφηκαν ακόμη ένας σοβαρά και ένας ελαφρά τραυματίας.

Η Κορινθία με λιγότερα τροχαία αλλά έναν νεκρό

Στην Κορινθία τα ατυχήματα περιορίστηκαν από 9 σε 4, παρουσιάζοντας μείωση 55,6%. Παρά τη θετική μεταβολή στον αριθμό των συμβάντων, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, αποδεικνύοντας ότι η μείωση των τροχαίων δεν συνεπάγεται απαραίτητα και μεγαλύτερη ασφάλεια.

Παρόμοια εικόνα εμφανίζει και η Μεσσηνία, όπου τα ατυχήματα μειώθηκαν κατά 62,5%, ωστόσο καταγράφηκε επίσης ένας θάνατος και δύο σοβαροί τραυματισμοί.

Η Λακωνία αποτελεί την εξαίρεση

Αντίθετα, η Λακωνία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη βελτίωση στην Περιφέρεια. Τα τροχαία μειώθηκαν από 9 σε μόλις 1, χωρίς να καταγραφεί ούτε ένας νεκρός ή σοβαρός τραυματισμός, αποτελώντας το πιο θετικό παράδειγμα του φετινού απολογισμού.

Η Αρκαδία, τέλος, διατήρησε τον ίδιο αριθμό ατυχημάτων, μειώνοντας όμως τους νεκρούς από δύο σε έναν.

Τα τροχαία μειώνονται, η επικινδυνότητα αυξάνεται

Η συνολική εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ότι το πρόβλημα στην Πελοπόννησο δεν είναι πλέον η συχνότητα των τροχαίων, αλλά η ένταση με την οποία συμβαίνουν. Οι συγκρούσεις είναι λιγότερες, όμως αποδεικνύονται πολύ πιο βίαιες και θανατηφόρες, αφήνοντας πίσω τους μεγαλύτερο ανθρώπινο κόστος.

Η στατιστική αυτή αντίφαση μετατρέπει την οδική ασφάλεια σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της Περιφέρειας και αναδεικνύει την ανάγκη για ουσιαστικές παρεμβάσεις τόσο στο οδικό δίκτυο όσο και στην οδηγική συμπεριφορά.