Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική το απόγευμα του Σαββάτου (1 Αυγούστου), έπειτα από την εκδήλωση πυρκαγιάς σε δασική έκταση κοντά στο παρατηρητήριο του Κουνουπελίου, στην Ηλεία.
Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πιρν τις 17:30, σε μία ημέρα κατά την οποία η περιοχή βρισκόταν σε πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, κατηγορίας 4, προκαλώντας άμεση και ισχυρή κινητοποίηση των αρχών.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, με 25 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος της ΕΜΟΔΕ και οκτώ οχήματα να επιχειρούν στο μέτωπο.
Καθοριστική ήταν και η συμβολή των εναέριων μέσων, καθώς ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο πραγματοποίησαν ρίψεις νερού στα δυσκολότερα σημεία, συνδράμοντας τις επίγειες δυνάμεις στην προσπάθεια ανάσχεσης της φωτιάς.

Στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν επίσης τρεις υδροφόρες και δύο χωματουργικά μηχανήματα του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης και της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η ταχύτατη επέμβαση από ξηράς και αέρος συνέβαλε ώστε οι πυροσβέστες να «πιάσουν» τις φλόγες και να περιορίσουν την πυρκαγιά, πριν αυτή λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις και επεκταθεί στη γύρω δασική έκταση.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παρέμειναν στην περιοχή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις και να διασφαλίσουν την πλήρη κατάσβεση των εστιών.

Για τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε η φωτιά κινητοποιήθηκε το Ανακριτικό Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Ηλείας.

