Ηλεία Συνεντεύξεις

Δημήτρης Πανέλης: Η αλληλεγγύη είναι σωσίβιο και όχι λύση…

Ακούστε το άρθρο

Ο Δημήτρης Πανέλης Γιορτάζει τα τέταρτα γενέθλια της «Αναμονής» με την εφ. «Πατρίς».

Συνέντευξη στη Νάντια Μανιάτη

Έκανε γνωστή στην Ελλάδα τη δράση «Σε Αναμονή», πνεύμα ανήσυχο, με άποψη για τα δρώμενα και τις εξελίξεις, με πλούσιο καλλιτεχνικό έργο, με μεγάλη ευαισθησία και με έμπρακτη προσφορά στο συνάνθρωπο, ιδιαίτερα τα δύσκολα αυτά χρόνια που διανύουμε.    Είναι ο Δημήτρης Πανέλης, ένας νέος ταλαντούχος ηθοποιός και σκηνοθέτης, από τους πιο θετικούς ανθρώπους που έχω συνομιλήσει. Το πηγαίο του χαμόγελο  και το καθαρό του βλέμμα αμέσως με το που θα τον συναντήσεις σου φανερώνουν τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου.  Παρά το νεαρό της ηλικίας του, μέχρι τώρα έχει κάνει σπουδαίες δουλειές, έχει συνεργαστεί με γνωστούς και αγαπημένους ηθοποιούς και έχει καταφέρει να ενώσει σε μια αγκαλιά ολόκληρη την Ελλάδα με την Αναμονή, που σήμερα σήμερα έχει γενέθλια και γίνεται 4 ετών. Η εφημ. Πατρίς εύχεται χρόνια πολλά στην Αναμονή και καλωσορίζει στο Πρώτο Ενικό τον ιδρυτή της στη χώρα μας.

Δημήτρη πώς ξεκίνησες αυτήν την πρωτοβουλία ;

Πριν από τέσσερα χρόνια ήρθε στα χέρια μου ένα άρθρο από τη Νάπολη για ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται εκεί, μέσω του οποίου βοηθούνται άτομα που το έχουν ανάγκη. Έτσι σκέφτηκα να το προσπαθήσω και στην Ελλάδα για είδη πρώτης ανάγκης που σχετίζονται πρωτίστως με το φαγητό, με υπηρεσίες, για φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις ακόμη και για διασκέδαση. Σε όλα αυτά αποδέκτες είναι οι χιλιάδες συνανθρώποι μας που πλέον αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα.

Σε πόσες πόλεις εφαρμόζεται και πόσοι ενδεχομένως είναι οι ωφελούμενοι ;

Έχει ανταπόκριση σε ολόκληρη τη χώρα, σιγά-σιγά το μαθαίνει ο κόσμος και η παρέα μας ολοένα και μεγαλώνει. Συμμετέχουν περισσότερες από 1000 επιχειρήσεις, μέχρι σήμερα έχουν διανεμηθεί περισσότερα από 800.000 προ’ι’όντα και οι ωφελούμενοι ξεπερνούν τις 70.000.Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε και πιστέψτε με, είναι πολλοί αυτοί που δυσκολεύονται σήμερα.

Πώς μπορεί μια επιχείρηση να έχει την Αναμονή ;

Είναι πολύ απλό. Επικοινωνεί μαζί μας, στη συνέχεια προμηθεύεται το μπλοκ για τις αποδείξεις που πρέπει να κόβει στο δωρητή με το ποσό που αυτός προσφέρει αναγράφοντας και το όνομα του και παράλληλα καλείται ο επιχειρηματίας να έχει σε εμφανές σημείο τον ειδικό πίνακα που γράφει ότι το κατάστημά του έχει Αναμονή.

Επιθυμώ κι εγώ να γίνω δωρήτρια της Αναμονής, τί πρέπει να κάνω ;

Είναι εύκολο, μπορείς να πηγαίνεις στο κατάστημα τροφίμων του κ. Κων. Μανδαράκη στον Πύργο να κάνεις τις αγορές σου και όποτε διευκολύνεσαι να αφήνεις ένα πόσο για την Αναμονή. Όταν το κάνεις θα πάρεις απόδειξη και τότε το ύψος του ποσού που άφησες θα αναγραφεί στο πινακάκι όπου θα είναι στη διάθεση για αυτούς που το έχουν ανάγκη. Ο οικονομικά ασθενέστερος θα πάει να ψωνίσει και τότε ο καταστηματάρχης θα του κόψει φορολογική απόδειξη. Αλλά και στη Γαστούνη είναι η Ελισάβετ Σαββοπούλου που συμμετέχει ως επιχείρηση.

 Δημήτρη πώς βλέπουν οι συγγενείς και οι φίλοι σου αυτή τη δράση σου ;

Με στηρίζουν πολύ και είναι υπερήφανοι σε όλο αυτό που βιώνουν μαζί μου. Είναι συγκλονιστικό να σε πλησιάζουν άνθρωποι που εσύ έγινες η αιτία να έχουν ένα πιάτο φαγητό, ένα παυσίπονο, μια ιατρική εξέταση, έναν καφέ, ακόμη και ένα εισιτήριο για το θέατρο ή τον κινηματογράφο. Αυτό είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή για εμένα, το να μπορώ να βοηθάω ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Τί σημαίνει για εσένα προσφορά ;

Προσφορά σημαίνει ότι είμαι άνθρωπος, ότι έχω ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη, άρα αυξημένο αίσθημα αλληλεγγύης…Ότι νιώθω τον άλλον και κάνω αυτό που μπορώ για να του κάνω λίγο καλύτερη την καθημερινότητα.

Νιώθω ότι διακατέχεσαι από πολλές ανησυχίες. Πόσο σε προβληματίζει το αύριο ;

Πολύ και για όλα. Οι πολιτικοί αντί να μας βοηθούν μας διώχνουν, η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη. Οι ωφελούμενοι κάποτε ήσαν άνετοι και λόγω της κρίσης εξαθλιώθηκαν οικονομικά και ψυχικά. Παρά τις δυσκολίες η αλληλεγγύη είναι το σωσίβιό μας ως κοινωνία για να δούμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, χωρίς όμως να είναι η λύση στο πρόβλημα.

Τί γιορτάζουμε σήμερα ;

Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για εμένα γιατί η «Αναμονή» γίνεται 4 ετών στην Ελλάδα και χαίρομαι πολύ που τη γιορτάζουμε μαζί. Επίσης στις 17.30 έχουμε την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας «Life On Hold» στα κινηματοθέατρα Λ. Κωνσταντάρας – Ρ. Βλαχοπούλου στο Αιγάλεω με την είσοδος ελεύθερη για το κοινό σε δικό μου σενάριο και σκηνοθεσία. Πρωταγωνιστούν η Νέλυ Γκίνη,ο Λεωνίδας Μπαλάφας,  η Έλενα Δελακούρα, ο Κωνσταντίνος Παπασωτηρίου, ο Τάκης Ζαχαρόπουλος κι εγώ. Πρόσφατα ολοκλήρωσα τα γυρίσματα της ταινίας μεγάλου μήκους «Το Δείπνο του Βοσκού» που θα προβληθεί από τη νέα χρονιά με τους Κωστή Σαββιδάκη, το Βύρωνα Κολάση, τον Τεό Θεοδωρίδη κ.ά.

WHO IS WHO ?

Ο Δημήτρης Πανέλης έχει γεννηθεί στην Καβάλα όπου και τελείωσε το λύκειο. Στη συνέχεια σπούδασε Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα στη Ναύπακτο. Εργάστηκε σε δουλειές σχετικές με τις σπουδές του στην πρωτεύουσα. Όμως η αγάπη του για την έβδομη τέχνη τον κέρδισε και έτσι άρχισε παράλληλα τη φοίτηση στη σχολή <<Δήλος>> της καταξιωμένης  ηθοποιού Δήμητρας Χατούπη. Σήμερα γράφει σενάρια, σκηνοθετεί, πρωταγωνιστεί και κυρίως παραμένει άνθρωπος με το άλφα κεφαλαίο, καθώς η προσφορά στο συνάνθρωπο είναι για το Δημήτρη μέρος της καθημερινότητάς του. Έχει ακόμη έναν αδερφό και μια μικρότερη αδερφή μαθήτρια λυκείου και έχουν πλέον εγκατασταθεί οικογενειακώς στην Αθήνα.

Όλη η επικαιρότητα