Olympia Forum WEB tv

Olympia Forum: «Η επόμενη μέρα» μέσω προετοιμασιών και ενισχύσεων

Ακούστε το άρθρο

Στο πρώτο διαδικτυακό συνέδριο του Olympia Forum με θέμα την επόμενη μέρα για την Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά, έδωσαν το παρών ο Υφ. Παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, καθώς και οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.

Με κεντρικό θέμα «Η Επόμενη Μέρα» η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προκλήσεις και τις δράσεις της μετά-κορωνοϊό εποχής, και διεξήχθη σε τέσσερις άξονες που αφορούσαν

  • Τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Οικονομίας,
  • Τα μέτρα για τον Τουρισμό, την κρουαζιέρα και την ακτοπλοία
  • Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με εξασφάλιση ρευστότητας
  • Τον σημαντικό  ρόλο των περιφερειών στην επόμενη μέρα

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρόεδρος του Olympia Forum Λευτέρης Βαρουξής που μεταξύ άλλων ανέφερε: «Βιώνουμε ήδη μια άλλη κρίση που παραμόνευε στην «επόμενη μέρα», η οποία είναι εξίσου σημαντική. Μιλώ για την οικονομική κρίση, που ο μόνος τρόπος να την περιορίσουμε είναι να κινηθούμε αστραπιαία αλλά μεθοδικά.

Χρειαζόμαστε συνέργειες και αλληλοϋποστήριξη. Κι αυτό αποτελεί υποχρέωση για  τη συγκροτημένη Πολιτεία, για  τους εκπροσώπους της, για όλους τους θεσμικούς παράγοντες, για όλους εμάς γενικά.

Έκαστος, λοιπόν, εφ’ ω ετάχθη καλείται να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες».

Στη συνέχεια ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι «ο Κυβερνητικός στόχος είναι η στήριξη τον Περιφερειών μέσα από αναπτυξιακά προγράμματα και έργα τα οποία θα συμβάλουν στην επούλωση των πληγών που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοιού». Αφού ανέφερε πως «θα εκμεταλλευτούμε το ¼ του ΑΕΠ για όφελος της χώρας μας και των πολιτών της», καθώς και ότι «αν χρειαστεί θα κλείσουμε τα σύνορα με χώρες οι οποίες εμφανίζουν επικίνδυνη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του κορονοιού», προχώρησε σε «αιχμηρές» δηλώσεις για τα πρωτοφανή στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας  ζητώντας  από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη  σίπρα να τοποθετηθεί δημόσια για τα όσα είδαν το φως τις τελευταίες ημέρες μέσα από την αποκάλυψη των συνομιλιών Παπά  μέσα από το υπόμνημα Μιωνή.

Ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μίλησε για την προτεραιότητα της προστασίας υγείας και της ζωής κάθε επισκέπτη, καθώς και για την επιτυχία της διαχείρισης της Ελλάδας η οποία θα μπορούσε να έχει τίτλο «Covid Free». «Από την 1 η Ιουλίου οι επισκέπτες στην χώρα μας δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα» και ότι «μέσα από στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου θα γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος κατά του κορονοιού.» Επίσης, όπως σημείωσε, όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουν γίνει επαφές, συζητήσεις και ανάλυση των δεδομένων προκειμένου από το τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου να επανεκκινήσει , τόσο σημαντικός κλάδος της κρουαζιέρας.

Την προτεραιότητα στην ενίσχυση των Εθνικών & Περιφερειακών Λιμένων επισήμανε ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης. «Τα λιμάνια μας αποτελούν σημαντικούς κόμβους ανάπτυξης όχι μονάχα σε εθνικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο. Εμείς θέλουμε πρώτα από όλα να επικαιροποιήσουμε, και αυτό κάνουμε αυτή την περίοδο, την εθνική στρατηγική λιμένων. Μία δεύτερη δράση, που ήδη έχει ολοκληρωθεί, είναι η αποτίμηση, σε πρώτη φάση των δέκα μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας. Έχει γίνει μια πρώτη αξιολόγηση των δυνατοτήτων του κάθε λιμανιού ξεχωριστά. Το δεύτερο στάδιο στο οποίο θα προχωρήσουμε είναι η αποτίμηση των οικονομικών στοιχείων. Κάθε λιμάνι έχει τις ιδιαιτερότητες του και ειδικά τα λιμάνια και των τριών Περιφερειών μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη και τουριστική ανάδειξη της κάθε περιοχής. »

Αιχμές και από τον Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, ο οποίος ανέφερε πως «ξεκινάει από μία… καθυστερημένη αφετηρία», αφού όπως είπε «υπάρχει σοβαρή έλλειψη υποδομών και δικτύων και επενδυτική ένδεια και απουσία ενός στρατηγικού σχεδιασμού που θα δώσει «χαρακτήρα» στην περιοχή και θα προσφέρει τη δυνατότητα στις τοπικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν αλλά και σε νέους επενδυτές να έρθουν», κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε πως θα το κερδίσει. Το σχέδιο της ΠΔΕ , έχει δύο βασικούς πυλώνες και έναν τρίτο, συμπληρωματικό:

Οι δύο βασικοί, είναι:

•      Πυλώνας 1 : Στήριξη και Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας.
•      Πυλώνας 2: Δράσεις ένταξης κι ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής
Και ο τρίτος πυλώνας είναι να συνεχιστουν  και να ενισχυθούν οι  εξ αποστάσεως υπηρεσίες υγείας, για όσους δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι, αλλά και για κάθε πολίτη που θέλει, άνετα, εύκολα και γρήγορα, κάποια ιατρική συμβουλή ή βοήθεια.

Tην αναγκαιότητα ύπαρξης νοσοκομείου αναφοράς για τον κορονοϊό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου επισήμανε για μία ακόμα φορά ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας κατά την συμμετοχή του στην ημερίδα «Olympia Forum». Ο κ Νίκας εξέφρασε την συγκρατημένη αισιοδοξία του για την φετινή τουριστική περίοδο επισημαίνοντας ότι πρωταρχικός στόχος θα πρέπει να αποτελεί η έλευση των τουριστών σε ένα υγειονομικά ασφαλές περιβάλλον τόσο για τους ίδιους όσο και για τους εργαζομένους. «Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι και κατάλληλα καταρτισμένοι για την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Φέτος θα γίνει ιδιαίτερη στόχευση στον εσωτερικό τουρισμό. Θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι για όλους αλλά θέλω να πιστεύω ότι με τις κατάλληλες ενέργειες η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι επιχειρήσεις της θα παραμείνουν και θα καταγράψουν ένα θετικό, όσο αυτό είναι εφικτό» πρόσημο και σε αυτή την τουριστική χρονιά».

Στην προνομιακή θέση των Ιονίων Νήσων αλλά και την ανάδειξή τους σε ασφαλή τουριστικό προορισμό αναφέρθηκε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου. Η κα Κράτσα επισήμανε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων βρίσκεται σε ετοιμότητα για να υποδεχθεί με ασφάλεια τους τουρίστες θέτοντας παράλληλα σε εφαρμογή νέες μεθόδους ενημέρωσης και εκπαίδευσης για την προστασία των ξενοδοχειακών υπαλλήλων και των εργαζομένων σε εστιατόρια και όλες τις τουριστικές υπηρεσίες αλλά και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις  με εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων . Μάλιστα για το ζήτημα αυτό με πρωτοβουλία της Περιφέρειας ξεκινά ένας ευρύς κύκλος σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 20.000 εργαζόμενοι στους ανωτέρω τομείς.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα στήριξης των επιχειρήσεων «Εντάξαμε στο ΕΣΠΑ 400 επιπλέον νέες τουριστικές επιχειρήσεις στα Ιόνια Νησιά, οι οποίες από το Ε.Π. «Ιόνια Νησιά 2014-2020»». Όσο αφορά την προσέλκυση επισκεπτών η Περιφερειάρχης ανέφερε πως «από την πλευρά μας, προσαρμόζουμε την εκστρατεία προβολής των νησιών στις νέες συνθήκες, με έμφαση στον εσωτερικό τουρισμό  για να έλξουμε το ενδιαφέρον και των πολιτών από γειτονικές και όχι μόνο περιοχές»

Δείτε ολόκληρη την ημερίδα εδώ:

Όλη η επικαιρότητα