Έρευνα Ηλεία

Πως επιδρά η οικονομική κρίση στους Έλληνες εργαζόμενους – Το αντίκτυπο στην Ηλεία

Η οικονομική αστάθεια σε προσωπικό επίπεδο, μπορεί να επιφέρει προβλήματα στις σχέσεις, δυσλειτουργικό χειρισμό καταστάσεων και συναισθημάτων καθώς και άλλες ψυχολογικές διαταραχές.
Ακούστε το άρθρο

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, οι χαμηλοί μισθοί εδώ και πολλά χρόνια, οι αυξήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα και στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και τα δύο χρόνια καραντίνας λόγω της πανδημίας του covid 19, είναι εμφανείς και στους Έλληνες εργαζόμενους, ιδίως του ιδιωτικού τομέα, που πολλές φορές νιώθουν τη …γη να υποχωρεί κάτω από τα πόδια τους και να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που έχουν, ιδίως απέναντι στην οικογένεια που έχουν δημιουργήσει.

Η οικονομική αστάθεια σε προσωπικό επίπεδο μπορεί να επιφέρει προβλήματα στις σχέσεις, δυσλειτουργικό χειρισμό καταστάσεων και συναισθημάτων και άλλες διαταραχές, όπως κρίσεις πανικού και κατάθλιψη.

Ακόμη πυροδοτεί- ενεργοποιεί αυτόματα αρνητικές σκέψεις, φοβία και αγανάκτηση, που κανείς δεν ξέρει που μπορεί να οδηγήσουν…

Άλλωστε όταν δεν μπορεί ο εργαζόμενος να προσφέρει την οικογένειά του, αλλά και στον ίδιο του τον εαυτό, ένα καλό επίπεδο διαβίωσης, τότε γεμίζει με ενοχές και νιώθει ότι έχει αποτύχει στη ζωή του!

Η εφ. «Πατρίς», σε μία προσπάθεια να «ακτινογραφήσει» καλύτερα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους Έλληνες εργαζόμενους, ζήτησε την άποψη ανθρώπων οι οποίοι γνωρίζουν τις καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί και έχουν προβληματίσει και οι οποίες είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, όταν το εισόδημα είναι πολύ χαμηλό και δεν επαρκεί για μία αξιοπρεπή διαβίωση.

Ανδρέας Σταματόπουλος: «Πώς θα διαχειριστούμε…»

Ο Ανδρέας Σταματόπουλος, Ψυχολόγος Παν. Κρήτης ΚΔΑΠ μεΑ «ΗΛΙΑΝΘΟΣ» δηλώνει γι’ αυτό το πολύ σοβαρό θέμα, πως η πολιτεία οφείλει να δείξει τη δέουσα σοβαρότητα και να φανεί γενναία στο ζήτημα της ψυχικής υγείας των πολιτών της.

«Από την έναρξη της πανδημίας, οι ψυχολόγοι είχαμε θέσει στο τραπέζι του διαλόγου το ζήτημα της ψυχικής υγείας του πληθυσμού, κατά την διάρκεια των lockdowns ειδικά, αλλά και της πανδημίας γενικά, τόσο σε Ελλάδα όσο και την Ευρώπη. Μάλιστα αξίζει να θυμηθούμε πως ψυχίατρος (ούτε καν ψυχολόγος) στην περιβόητη επιτροπή διαχείρισης της πανδημίας, μπήκε πολύ αργά, όσο διανύαμε την πανδημία και ενώ η ζημιά είχε ήδη γίνει στο σύνολο του πληθυσμού, αλλά ειδικά στους νέους.

Σίγουρα όλοι οι πολίτες επηρεάστηκαν από τα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα βιώσαμε ίσως το σκληρότερο lockdown της Ευρώπης, κάτι που ενδεχομένως να εξηγεί και τον υψηλό δείκτη των Ελλήνων (37%) στην έρευνα του ομίλου Adecco Global Workforce of the Future 2022, οι οποίοι θεωρούν ότι η ψυχική τους υγεία έχει χειροτερεύσει. Αυτό ωστόσο συνέβη και δεν διαγράφεται.

Και σαν μην έφτανε αυτό, ήρθε και η οικονομική κρίση…

Το διακύβευμα βρίσκεται στο πως θα διαχειριστούμε ως κοινωνία και ως πολιτεία το μεγάλο αυτό ζήτημα της κακής ψυχολογικής κατάστασης των πολιτών. Η σημασία του ελεύθερου χρόνου, η αποφόρτιση των ανθρώπων από όσα τους δημιουργούν στρες, ο ορθολογισμός στην καθημερινότητα και η ανάπτυξη «μηχανισμών» αποσυμπίεσης μας από την καθημερινότητα και την ρουτίνα που ενδεχομένως να μην ικανοποιεί την ζωή μας είναι πράγματα που ο καθένας από μας θα πρέπει να σκύψει πάνω τους. Μόνος του; Σίγουρα όχι! Εκεί έρχεται ο ρόλος των ειδικών ψυχικής υγείας που θα κληθούν να βάλουν πλάτη στο κοινωνικό αυτό ζήτημα. Η δε πολιτεία οφείλει να δείξει την δέουσα σοβαρότητα και να φανεί γενναία στο ζήτημα της ψυχικής υγείας δημιουργώντας έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή, τις δομές αυτές που θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τους αδύναμους συμπολίτες μας που δεν δύνανται να καταφύγουν στην ιδιωτική θεραπεία.

Η ψυχική υγεία αποτελεί συγκοινωνούν δοχείο της ατομικής υγείας του καθένα μας, οφείλουμε να το ξεκαθαρίσουμε πλέον αυτό. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας αποδεικνύεται κατάφορα πως είναι ζήτημα που τους αφορά όλους, όχι μόνο τους οικονομικά εύπορους. Έτσι λοιπόν αξίζει να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση για να βάλουμε όλοι το λιθαράκι μας να γίνει η κοινωνία μας πιο στέρεη και δυνατή στις αντιξοότητες που προκύπτουν».

Χρύσα Ζούπη: «Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από ψυχολογική στήριξη»

Η Χρύσα Ζούπη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πύργου και αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου Πύργου, αναφέρει χαρακτηριστικά πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την ψυχολογία των εργαζομένων.
«Σίγουρα η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την ψυχολογία όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά και των ανέργων, αλλά και των μη Ελλήνων. Βλέπουμε κάθε μέρα γυναικοκτονίες και σκηνές βίας, που δεν τα βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια. Όλες οι οικογένειες βιώνουν την απόλυτη κακοποίηση μέσα στα σπίτια. Επίσης οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από ψυχολογική στήριξη, δεν θέλουν πλέον να πηγαίνουν στην εργασία τους κανονικά, εφόσον και εκεί έχουν θέματα από την αυθαίρετη εργοδοσία, η οποία τρομοκρατεί τον κάθε εργαζόμενο και του λέει, αν δεν έρθεις εσύ για δουλειά, θα έρθει κάποιος άλλος. Το κράτος επίσης έχει δημιουργήσει πρόβλημα στα νέα ζευγάρια και στα νέα άτομα, που δεν θέλουν να δεσμευτούν με τα δεσμά του γάμου, δεν θέλουν να τεκνοποιήσουν, γιατί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά. Ένας βασικός μισθός 633 ευρώ, στα νεαρά άτομα, τι σημαίνει; Ότι δεν μπορώ να πληρώσω ούτε τη ΔΕΗ, ούτε το ενοίκιο, ούτε να πάω στο σούπερ μάρκετ. Άρα θα χρειαστώ βοήθεια από κάποιον. Από ποιον όμως; Από ένα συνταξιούχο που δεν τα βγάζει και εκείνος πέρα; Έχει έρθει δυστυχώς το απόλυτο τέλμα… Όλοι οι πολίτες της Ελλάδος πιέζονται ψυχολογικά και δεν ξέρουν πως θα καταφέρουν να επιβιώσουν».

Κώστας Γιάνναρος: «Όλη την ώρα σκέφτεσαι, πώς θα καταφέρεις να επιβιώσεις»

Ο Κώστας Γιάνναρος, Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηλείας, δηλώνει πως η οικονομική κρίση είναι μεγάλο πρόβλημα για τον Έλληνα εργαζόμενο, αφού συνεχώς όλα ακριβαίνουν και μόνο ο μισθός μένει στάσιμος.

«Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και ψυχολογικά και οικονομικά τον Έλληνα εργαζόμενο, αφού όλη τη ώρα σκέφτεσαι, πώς θα καταφέρεις να επιβιώσεις, πώς θα πάρεις γάλα για το παιδί σου. Δεν επηρεάζεσαι ψυχολογικά από αυτό; Αυτό φαίνεται από την αύξηση των αυτοκτονιών, ότι τα άτομα τα οποία νοσηλεύονται σε ψυχιατρεία έχουν αυξηθεί, όλοι το βλέπουμε αυτό στην καθημερινή μας ζωή. Υπάρχει λοιπόν πολύ μεγάλο πρόβλημα για τον Έλληνα εργαζόμενο, αφού συνεχώς βλέπουμε όλα να ακριβαίνουν και μόνο ο μισθός να μένει στάσιμος. Δεν τα έβγαζες, που δεν τα έβγαζες εύκολα πέρα. Τώρα που ακριβαίνουν συνεχώς όλα, ρεύμα, ψωμί, φαγητό και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, πως θα τα καταφέρεις να επιβιώσεις; Όλα αυτά επηρεάζουν ψυχολογικά τον Έλληνα εργαζόμενο και κανείς δεν ξέρει πού θα σταματήσει αυτή η πίεση».

Γιάννης Βέντρας: «Ο κόσμος είναι πάρα πολύ αγχωμένος»

 Ο Γιάννης Βέντρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου, αναφέρει για την οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει τον Έλληνα εργαζόμενο.

«Η οικονομική κρίση σίγουρα έχει επηρεάσει τον Έλληνα εργαζόμενο, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, αφού έχουν μειωθεί τα εισοδήματά του και αυτό του δημιουργεί πολλά προβλήματα επιβίωσης και συνεχώς έχει άγχος για το πώς θα καταφέρει να τα βγάλει εις πέρας και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, του δημιουργούν πολλά προβλήματα, τα οποία μπορεί να μη φαίνονται άμεσα, αλλά σίγουρα τα καταλαβαίνουμε από τη συμπεριφορά του κόσμου, μέσα από τις συναναστροφές που έχουμε. Ο κόσμος είναι πάρα πολύ αγχωμένος και ειδικά ο εργαζόμενος, αφού δεν ξέρει πως θα τα φέρει βόλτα. Και δυστυχώς αυτό το πρόβλημα μεταβιβάζεται μετά και στην οικογένεια, με αποτέλεσμα και ο σύζυγος ή η σύζυγος, όπως και τα παιδιά να βλέπουν ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και να έχουν μετά και αυτοί άγχος για το πώς θα επιβιώσουν. Οπότε δημιουργούνται προβλήματα και μέσα στις οικογένειες, τα οποία πολλές φορές είναι πάρα πολύ σοβαρά. Όταν σκέφτεσαι πώς θα τα βγάλεις πέρα και αναγκάζεσαι να κόψεις από τα έξοδά σου, τι ψυχολογία να έχεις μετά; Πώς μετά να μην έχεις άγχος και ψυχολογικά θέματα;».

Νίκος Γκότσης: «Η μόνη διέξοδος των εργαζομένων, πρέπει να είναι ο αισιόδοξος συλλογικός αγώνας»

Ο Νίκος Γκότσης, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Εμπορικά Καταστήματα και Υπηρεσίες του Νομού Ηλείας από την πλευρά του τονίζει:

«Το σύστημα αυτό, που θρέφεται από την εκμετάλλευση του λαού, που παράγωγά του είναι ο πόλεμος, η φτώχεια, η ανασφάλεια, η αποξένωση, τα αδιέξοδα, η αποθέωση του “ατομισμού”, αποτελεί κυριολεκτικά ένα “θερμοκήπιο” επιδείνωσης της ψυχικής υγείας. Τα εκτεταμένα προβλήματα που καταγράφονται στον πληθυσμό και η ανησυχητική τους έκφραση στις νεότερες ηλικίες πρέπει να σημάνουν συναγερμό. Ενδεικτικά, κατά την περίοδο 2020-2021, εν μέσω πανδημίας, τα προβλήματα ψυχικής υγείας μεταξύ νέων ηλικίας 15-24 ετών έχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί, ενώ η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των νέων στην Ευρώπη.

Το εργασιακό στρες και η πίεση στην εργασία είναι μια ζοφερή πραγματικότητα για τη μεγαλύτερη μερίδα των εργαζομένων, σε τέτοιο βαθμό που η απουσία από την εργασία εξαιτίας του στρες τετραπλασιάστηκε το 2010 στην Ελλάδα, σύμφωνα με το “Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας”.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι επιστημονικές έρευνες που έγιναν την περίοδο της οικονομικής κρίσης έχουν δείξει τη συμβολική κατάρρευση που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σε συνθήκες ανεργίας – απότομης μείωσης του εισοδήματός τους και τη συμβολή της εν λόγω κατάρρευσης στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης ψυχικών διαταραχών. Αυτό το στοιχείο της απότομης μεταβολής της κατάστασης παρουσιάζεται και αυτήν την περίοδο που ζούμε.

Η μόνη διέξοδος των εργαζομένων, της νεολαίας  πρέπει να είναι ο αισιόδοξος  συλλογικός αγώνας μέσα από τα σωματεία τους και τους φορείς του κινήματος για μια καλύτερη ζωή».

Όλη η επικαιρότητα